Románia megtámadta az EU bíróságán a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés bejegyzését

Románia megtámadta az EU bíróságán a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés bejegyzését
Románia megtámadta az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését - jelentette be csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az RMDSZ az Európai Unió Hivatalos Közlönyéből értesült a kormány július 28-i keresetéről, amelyet Sorin Grindeanu akkori miniszterelnök írt alá. A szövetség magyarázatot vár a kormánypártoktól, egyelőre ugyanis nem világos, hogy a külügyminisztérium magánakciójáról van szó, vagy szervesen illeszkedik mindez a kormány „kisebbségvédelmi” stratégiájába. Bárhogy is legyen, Bukarest gesztusa újabb bizonyítéka az európai kisebbségvédelmi intézkedéseket sürgető Minority Safepack létjogosultságának, és annak: a kezdeményezés sikerének reális esélye van, különben Bukarest nem pánikolna.

Vincze Loránt arról számolt be: papíron is elkezdődött az aláírásgyűjtés a Minority SafePack támogatására, online a kolozsvári FUEN kongresszus óta van erre lehetőség. Reményei szerint szeptembertől indul be az intenzív munka Erdélyben is. Elmondta: hamarosan egyeztetnek Magyarországgal egy közös kampány összehangolására. De amikor épp „felpörögne” az akció, a román kormány közbeavatkozik, azt kérve az Európai Bíróságtól, semmisítse meg a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó március 29-i határozatát.  Bukarest szerint a tagállamok, nem pedig az Európa Unió hatáskörébe tartozik a kisebbségi jogok kodifikációja.

Porcsalmi Bálint szerint ez a keresetet, amivel Románia megtámadta a bizottságot Minority Safepack ügyben, és amelyet az Ana Birchall vezette európai ügyek minisztériuma terjesztett elő, Sorin Grindeanu írja alá, akit ezúton kérnek fel arra, tisztázza a helyzetet. Már csak azért is, mert annak idején Grindeanu többször is elmondta az RMDSZ-es politikusoknak, hogy Románia nem fogja (még egyszer) megtámadni a polgári kezdeményezést. Az ügyvezető elnök hozzátette: ez a helyzet különösebben nem akadályozza az aláírásgyűjtést, abban reménykednek, hogy az Európai Bíróság másodszor is igazat fog adni a Minority SafePack kezdeményezőinek. Elmondta: Kelemen Hunor szövetségi elnök a napokban tárgyalni fog a kormánypártok képviselővel, az általuk szolgáltatott magyarázat ismeretében tudnak majd arra a kérdésre válaszolni, milyen kihatása lehet ennek a gesztusnak az RMDSZ és a kormánykoalíció pártjai között érvényben levő protokollumra nézve.  

Vincze kijelentette: Románia a demokrácia perifériájára szorította ki önmagát azzal, hogy egyedüliként támadta meg az Európai Bizottságot szembemenve a kezdeményezést támogató ötvenmillió európai polgárral, az erdélyi magyarsággal. Ezzel Románia gyakorlatilag lerombolja azt a mítoszt, amelyet - úgy tűnt -, sikerrel épít évek óta, és amely szerint ebben az országban modellértékű kisebbségvédelem működik. Bukarest gesztusa káros nem csak a román-magyar viszony, hanem az ország európai megítélését illetően is. Románia nem túl aktív Brüsszelben, fura, hogy a nemzeti kisebbségi ügyekben mennyire aktivizálódik – tette hozzá a FUEN elnöke.

 

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol