RMDSZ: nyilvánvaló visszafejlődés mutatkozik a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülésében

RMDSZ: nyilvánvaló visszafejlődés mutatkozik a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülésében
Az RMDSZ által az Európa Tanácshoz eljuttatott, a Románia által, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségek teljesítésére vonatkozó árnyékjelentése rámutat arra, hogy nyilvánvaló visszafejlődés mutatkozik a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülésében.

Az RMDSZ ma közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy a Szövetség árnyékjelentést juttatott el az Európa Tanácshoz Strasbourgba, a Románia által, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának ratifikálása alkalmával vállalt kötelezettségek teljesítésére vonatkozóan.

„Az RMDSZ kidolgozott és az Európa Tanácsnak, Strasbourgba juttatta el a Románia által, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségek teljesítésére vonatkozó árnyékjelentését. Nyilvánvaló visszafejlődés tapasztalható a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak érvényesülése tekintetében. Ezt a visszafejlődést a büntető rendszabályok hiánya is erősíti, és Románia észak-atlanti, illetve uniós csatlakozása óta folyamatosan tart. Szankciók hiányában a kisebbségi jogok alkalmazása elindult a visszafejlődés útján – ez a folyamat pedig már 2007 után érezhető volt, azonban igazán hangsúlyossá 2012 után vált. A román kormány hivatalos jelentésében olyan nyilvánvaló ferdítések és félinformációk szerepelnek, amelyeket az RMDSZ nem hagyhatott szó nélkül” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

„Az RMDSZ-nek a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját illető árnyékjelentésében az első és legfontosabb észrevétele az, hogy Románia nem hozott létre a dokumentum előírásainak alkalmazását monitorozó rendszert egyik érintett szakterületen sem. A chartába foglaltakat korlátozó előírásokként értelmezik a hatóságok, ami szöges ellentétben áll az európai egyezmény szellemével. Gyakorta az igazságszolgáltatás különböző szintjein és eljárásaiban, de közigazgatási eszközökkel is hozzájárulnak a magyar nyelv használatának korlátozásához, és ugyanezt teszik országszerte több helyen a prefektusok is”, állítja az RMDSZ jelentése.

Az RMDSZ szakemberei szerint a törvények alkalmazásában nem a pozitív értelmezés a gyakorlat, ennek eredményeként tiltanak mindent, amit a törvény nem ír elő tételesen.

„Mivel a román állam nem utalt ki anyagi és emberi erőforrásokat a charta alkalmazásának felülvizsgálatára, ez a hiányosság minden szakterületen, de különösen az igazságügyben szembetűnő”, teszi hozzá a jelentés.

Az árnyékjelentésben szerepel az is, hogy a 2011-ben elfogadott oktatási törvény előírja, hogy a jogszabályban felsorolt multikulturális egyetemeken önálló magyar karokat hozzanak létre, azonban ez a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen mai napig nem valósult meg. „Egy másik kitétel szól arról, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozó gyerekeknek a román nyelvet nem anyanyelvi szinten, hanem speciális tankönyvekből kell tanítani, de ezt sem alkalmazzák Romániában”, áll az RMDSZ nyilatkozatában. (4)