Országos premier: ütközéselhárító rendszer kolozsvári villamoson

Bemutatták a külföldön már bevált balesetmegelőző technológiát

Országos premier: ütközéselhárító rendszer kolozsvári villamoson
A Kolozsvári Műegyetem, a Bosch cég, a polgármesteri hivatal és a tömegközlekedési vállalat együttműködésének eredményeképpen csütörtökön frontálisütközés-elhárító rendszert helyeztek működésbe az egyik kolozsvári villamoson. A hivatalos és ünnepélyes bemutatón többek között jelen volt Mihai Boldijar, a Bosch romániai vezérigazgatója, Emil Boc polgármester, Liviu Ţopa, a műegyetem rektora és Liviu Neag, a tömegközlekedési vállalat vezérigazgatója. A sajtónak elmondták: mindannyian büszkék arra, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a külföldön már használt és bevált rendszert – bár más városokban tesztelték – Romániában legelőször Kolozsváron helyezik működésbe. Az illetékesektől megtudtuk: a hetekig tartó adatgyűjtést követően az informatikai és távközlési szerkezeteket és berendezéseket valamennyi villamosra feltelepítik, amely által biztonságosabbá válik a közlekedés a városban.

A vasútállomás melletti Kemény Gábor/I. L. Caragiale utcából indult el csütörtök délben az ütközéselhárító rendszerrel ellátott villamos, és az első akadály már a Ferenc József/Horea úton jelentkezett. Az egyik útkereszteződésnél egy gépkocsi váratlanul ráhajtott a sínekre, a Kolozsvári Műegyetem és a Bosch rendszere pedig hangjelzéssel figyelmeztette a villamosvezetőt, fékeznie kell. Az országban először Kolozsváron működésbe helyezett informatikai és távközlési szerkezeteket és berendezéseket a német érdekeltségű cég bocsátotta a tömegközlekedési vállalat rendelkezésére annak érdekében, hogy néhány hétig a kolozsvári forgalomban teszteljék, majd az adatok feldolgozását követően szinte valamennyi villamosra felszerelik őket.

Az újságírók számára tartott hivatalos és ünnepélyes bemutatón Mihai Boldijar, a Bosch romániai vezérigazgatója kijelentette: a cég által több európai országban tesztelt, majd bevezetett rendszert nálunk legelőször Kolozsváron helyezték működésbe.

Csak a villamosvezető fékezhet

A Bosch szakemberei elmondták, a láthatóság hiánya, illetve a vezető fáradtsága, kimerültsége vagy figyelmetlensége okozza a legtöbb, gyakran súlyos következménnyel járó közúti balesetet. Az autóiparban már széles körben használt ütközésmegelőző rendszer aktív figyelmeztető egység, amely érzékeli a lehetséges akadályokat a jármű működési körzetében, és hangjelzés segítségével azonnal figyelmezteti a villamosvezetőt a veszélyre, akinek fékeznie kell, megakadályozva ezáltal az ütközést.

Hangsúlyozták: a villamosvezetők számára a munkában töltött minden egyes perc maximális összpontosítást igényel. Az összetett kolozsvári forgalmi viszonyok között könnyen előfordulhatnak ütközések más járművekkel, ami jelentős anyagi kárral, vagy akár súlyos személyi sérüléssel is járhat.

A Bosch ezek megelőzésére fejlesztette ki a különleges, villamosvezetőket támogató ütközéselkerülő rendszerét. A közelmúltban több európai városban is üzembe helyezett és már eredményesen működő ütközéselkerülő technológia veszély esetén figyelmezteti a villamosvezetőket, akik így sokkal hamarabb megkezdhetik a fékezést, elkerülhetik a koccanásokat és a baleseteket.

A Bosch szakemberei szerint az ütközéselhárító rendszer három fő elemből áll: többfunkciós kamerából, radarszenzorból, illetve vezérlőegységből, amely a másodperc törtrésze alatt feldolgozza a beérkező jeleket és információkat. A speciális adatkamera ideális kiegészítője a radarszenzornak: míg az előbbi pontos képet készít a forgalmi viszonyokról, követi és előre jelzi a mozgásokat, addig a radarszenzor – amely köd vagy eső esetén is „érzékel” – szemmel tartja a pályát, gyorsan és pontosan észlel bármit, ami a sínt keresztezi.

A vezérlőegység mindkét érzékelő adatait feldolgozza és összeveti több egyéb fontos tényezővel, például a villamos sebességével. Amennyiben a rendszer akadályt lát vagy érzékel – például „belóg” egy jármű a pályára, vagy gyalogos szalad át a síneken – azonnal fény- és hangjelzést továbbít a villamos vezetőjének, aki így gyorsabban tud döntést hozni, például időben le tudja fékezni a villamost.

A szakemberektől megtudtuk azt is, hogy az összetett rendszer képes lenne a villamos fékét is üzemeltetni, ám ezt biztonsági okokból nem fogják bevezetni, a végső döntést a villamosvezetőre hagyják.

Neag: biztonságos és kényelmes tömegközlekedés

A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) vezérigazgatója kijelentette: a rendszer jelentősen hozzájárul a biztonságosabb tömegközlekedési hálózat üzemeltetéséhez. – Vállalatunk biztonságos és kényelmes közlekedést kínál az utasoknak. Mihelyt megtudták, mire készülünk, az ország többi tömegközlekedési vállalatai is érdeklődtek az összetett informatikai és távközlési rendszer iránt, ők is szándékoznak bevezetni azt – fogalmazott Neag.

A CTP vezérigazgatója hozzátette: a rendszert ingyen bocsátotta a vállalat rendelkezésére a Bosch. A több hétig tartó adatfeldolgozást követően a városháza tisztségviselői és a CTP vezetőtanácsa dönt majd arról, hogy valamennyi villamosra felszereljék.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)