Nyugdíjasokra „buknak” a csalók és a tolvajok

Minden harmadik baleset a gyalogosok hibája

Nyugdíjasokra „buknak” a csalók és a tolvajok
A Kolozs Megyei Tanács keretében konzultatív szereppel működő, a rendőrségi szolgálat hatékonyságának növelését célzó Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) nemrég ismertette féléves jelentését, amelynek gerincét a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség január 1.-június 30. közötti statisztikái képezik. A megyei önkormányzat előtt bemutatott tájékoztatás semmiféle információt nem szolgáltat arra vonatkozóan, hogy megyénkben a tavalyi év hasonló időszakához képest csökkent-e vagy nőtt a bűnözés, a legsúlyosabb bűncselekményeket (gyilkosság, rablás stb.) pedig meg sem említi – talán nem is feltétlenül ez a feladata. Ilyenformán a dokumentumból olyan általánosságokat olvashatunk, hogy a legtöbb bűncselekmény lopás, a balesetek egyharmadában a gyalogosok a hibásak stb. –, amelyek alapján az ATOP a rendőrségnek javaslatokat fogalmaz meg a következő időszak prioritásaira vonatkozóan, a megye közbiztonságának növelése érdekében.

A Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) által a legutóbbi megyei tanácsülésen ismertetett féléves jelentés szerint megelőzés terén az év első hat hónapjában 262 tevékenységben vett részt a megyei rendőrség, ebből hetet a megyei tanfelügyelőséggel, 252-t tanintézményekkel, 3-at gyermekvédelmi intézményekkel közösen szerveztek. Ezek sorában egyaránt voltak óvodásokat és végzős diákokat célzó tevékenységek: közlekedési szabályok ismeretére épülő versenyek, az emberkereskedelem áldozatává válás elkerülését célzó kampány, de a rendőri szakma népszerűsítését célzó is.

Az utcai megelőző tevékenységek során elsősorban a nyugdíjasokat szólították meg, ugyanis hiszékenységük, sebezhetőségük miatt ők lesznek leggyakrabban a lopások, csalások áldozatai.

Az év első hat hónapjában a rendőrségen 8589 bűncselekmény elkövetése kapcsán értesítették a rendőrséget, ezeknek közel 70%-a igazságügyi jellegű.

A bűncselekmények 21%-a volt személy elleni, ezen belül a fizikai bántalmazásos esetek (ütés és egyéb tettlegesség) voltak a leggyakoribbak.

A vagyon elleni bűncselekmények az összes esetek 55%-át teszik ki, ezen a kategórián belül a bűncselekmények 70%-át lopások jelentik.

Gazdasági-pénzügyi bűncselekmények kapcsán 1491 személy ellen indult nyomozás; 55 esetben adócsalás miatt állítottak össze bűnvádi iratcsomót – az adócsalások az élelmiszeriparban, az építőiparban és a faiparban voltak a leggyakoribbak.

Az utcai bűnözés a bűncselekmények 7%-át képezi, ezen belül az esetek 92%-a lopás, elsősorban zsebmetszés. 

A bűncselekmények 24%-a történt vidéki környezetben.

Az erdészeti jellegű törvénytelenségek leküzdése érdekében 487 ellenőrzést végeztek, ezek során 328 kihágást állapítottak meg, 79 bűncselekményre derítettek fényt, továbbá 1891 köbméter faanyagot koboztak el több mint 520 ezer lej értékben.

A fél év során a rendőrség 20 ezerszer helyszínelt, 1375 ellenőrzést és 49 razziát szervezett. A 112-es sürgősségi számon 14 ezerszer kérték a rendőrség segítségét.

A közlekedésrendészet rendőrei 640 bűncselekményt lepleztek le, kihágások miatt majdnem 40 ezer jegyzőkönyvet írtak meg. 3757 hajtási jogosítványt függesztettek fel, és 1477 forgalmi engedélyt vontak be.

A balesetek fő okai: a gyalogosok szabálytalan átkelése (32%), a gyorshajtás (19%), gyalogosoknak való elsőbbségadás elmulasztása (10%), kerékpárosok által elkövetett szabálytalanságok (10%).

Ami pedig az irodai munkát illeti, az év első felében a rendőrség több mint 9 ezer lakossági kérvényt/panaszt oldott meg, 43 ezer priuszt bocsátott ki, 820 fegyverviselési vagy veszélyes anyagokra vonatkozó engedélyt adott ki/hosszabbított meg, 550 közlekedésrendészeti jóváhagyást/engedélyt bocsátott ki, és szinte ugyanennyi, a hajtási jogosítvány felfüggesztési időtartamának csökkentésére vonatkozó kérvényt vizsgált meg.

Az ATOP jelentése arra is kitér, hogy 2016 első félévében – esetekben más intézmények, így a katasztrófavédelem, helyi önkormányzatok, rendőrség stb. képviselőivel – tartott munkamegbeszélések során, a bűnözés alakulásának alapos elemzése és a rendőrség pénzügyi, létszámbeli és logisztikai lehetőségeit figyelembe véve jóváhagyták az idei évre vonatkozó stratégiai tervet, amely a rendőrség által teljesítendő célokat tartalmazza. Köztük található a megelőzési tevékenységek felerősítése a fokozott veszélynek kitett kategóriák körében, olyan programok népszerűsítése, amelyek révén a lakosság partnerként viszonyul a közbiztonságot érintő problémák megoldásához, a köz- és magántulajdon védelmének megerősítése a különféle biztonsági rendszerek használatával, a közutak illetve a forgalom biztonságának növelése, a kiszállási idő csökkentése, az illegális fakivágások és az orvvadászat visszaszorítása, a bűnvádi nyomozásra fordított tevékenység hatékonyságának növelése.  Ugyanakkor, a bűnözés-megelőzés érdekében idén két fő programra helyezik a hangsúlyt: a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére, illetve a gyerekkori bűnözés és a gyerekek áldozattá válásának megelőzésére.