Nyílt nap a bonchidai Bánffy-kastélyban

nyílt nap
Tartalmas programmal várnak Bánffy Miklós egykori otthonába
A Transilvania Trust Alapítvány április 28-án, vasárnap 11 és 17 óra között ismét nyílt napot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban. Magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyerektevékenységekkel, a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítással, hagyományos íjászattal és lovaglással, falmászással, valamint a kastély barokk szobrairól szóló kiállítással és előadással várják az érdeklődő közönséget.

A szervezők a két kiállítást emelnék ki az idei programok közül témájuk és a kastély életében betöltött meghatározó szerepük okán. A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás a két polihisztor életútjának összefonódásait mutatja be, akik az első világháborút követően Erdélyben folytatták kulturális és politikai tevékenységüket. A kiállítás elsősorban művészbarátságuk legfontosabb mozzanatairól ad képet; korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint a Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András üvegművész által kivitelezett vitráliumok (Csaba királyfi csillagösvényen, valamint Attila, Isten ostora) is láthatók lesznek. A kiállítás újdonsága Bánffy Miklós rajza a két Kós Károlytól kapott őzgidáról, amelyeket a kastély parkjában nevelt.

A Bánffy-kastély díszudvarát és főépületének középtengelyét egykor ékesítő, mitologikus alakokat ábrázoló barokk szoborgaléria meglehetősen megsínylette a kommunista időszakot: egyes szobrok nyomtalanul eltűntek, mások Kolozsvárra kerültek, néhány ezek közül pedig a kastély udvarán kallódott az ezredfordulón. A 2018-ban megnyitott Lost&Found Lapidárium ez utóbbiakat gyűjtötte össze és mutatta be a kastély látogatóinak. 2024-ben az átrendezett kőtár szobrai új helyen, az épületegyüttes kápolnájában várják az érdeklődőket; ugyanakkor az EU által finanszírozott SOS Heritage projekt részeként elvégezték a hozzáférhető szobrok digitalizációját. Az elkészült anyagot A Bánffy-kastély elveszett szobrai digitális állandó kiállításon mutatják be a közönségnek.

A főépület nyugati szárnyában található Bánffy Miklós Erőterei című kiállítás (egyidőben max. 10 látogató), a konyhaépület tornyában berendezett Experience Room kiállítás (egyidőben max. 5 látogató), a főépület fogadótérében található Bánffy Miklós és Kós Károly világa tárlat és a kápolnában megtekinthető A bonchidai Bánffy-kastély elveszett szobrai digitális kiállítás 11 és 17 óra között látogatható. 11 és 14 óra között gyerekprogramokkal – mézeskalács díszítéssel, társasjátékokkal (sakkal, jengával, tollaslabdával stb.), kézműves foglalkozásokkal (korona- és pecsétkészítéssel) – várják a kisebbeket az udvaron. Ezzel párhuzamosan lovasbemutatóra és lovaglásra, valamint hagyományos fegyverek kipróbálására (íjazás, csatakereszt, puha kardok) várja az érdeklődőket a Virtus Transsylvanica Társulat. 11 és 17 óra között a falmászást lehet kipróbálni. 12 órakor megnyitják a Bánffy Miklós és Kós Károly világa vándorkiállítást, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, társkurátora Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője. 13 órakor román nyelvű, 14 órakor pedig magyar nyelvű vezetett séta indul a kapuépülettől. 15 órakor A bonchidai Bánffy-kastély elveszett szobrai digitális kiállítást nyitják meg. A projektet Eke Zsuzsanna művészettörténész mutatja be. A bonchidai Bánffy-kastély szobrainak múltja és jelene címmel Weisz Attila művészettörténész tart előadást a Miklós-épületben. 

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak!