Nőtt az influenza halálos áldozatainak száma

Nőtt az influenza halálos áldozatainak száma
n  Az elmúlt héten két halálos áldozata volt a légúti fertőzéseknek, ezzel 14-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma. Az áldozatok egyike sem kapta meg az influenza elleni védőoltást – tájékoztat az Országos Közegészségügyi Intézet.

A január 23–29. időszakban jegyzékbe vett halálesetek kapcsán megerősítették a súlyos légúti fertőzést. Ebben az időszakban 11 influenzás esetet vettek nyilvántartásba, hattal kevesebbet az előző szezon azonos időszakához képest, és kilenccel kevesebbet az előző héthez képest. Országszerte 420 influenzás esetről számoltak be a Fertőzőbetegségeket Felügyelő Országos Központ tájékoztatása szerint.
 

A 14 halálos áldozatból 13-nak volt kórelőzménye. Az áldozatok között nyolc nő és hat férfi volt. A legtöbben a 65 fölötti korosztály tagjai közül kerültek ki, de akadt 0-1 éves, 15-49 éves és 50-64 éves áldozat is.
 

Közepes influenzajárványról beszélnek a szakértők, amely inkább a délkeleti (Bukarest, Konstanca, Olt, Dâmboviţa megyékben), az északkeleti (Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ) régióban terjed, helyileg jellemző Fehér, Bihar, Kolozs, Brassó és Szeben megyében, de más megyében is előfordulnak szórványos esetek az országos hatóság tájékoztatása értelmében.
Január 29-ig közel 483 ezer személy kapott védőoltást a kockázati csoportok tagjai közül az egészségügyi minisztérium által biztosított oltóanyagkészletből.