Nem csak a 60-70 éveseké a világ …

Nem csak a 60-70 éveseké a világ …
… és az RMDSZ! – vallja az RMDSZ kolozsvári kerületi szervezeteinek korelnöke, Makkai László, akit a Szövetség Ezüstfenyő díjjal tüntetett ki közel három évtizedes munkájának elismeréseként.

Makkai Lászlót, az RMDSZ Hídelvi kerületének elnökét, aki ugyanakkor a kolozsvári szervezet alelnöki tisztségét is betölti, az elmúlt harminc év tapasztalatairól kérdeztem, arról a kitartó-összetartó szervezési munkáról, amelyet a rábízott kis közösség érdekében folytat nagyon sok éve.   

Laci bácsi, akit többségünk már csak így ismer, azzal kezdte a beszélgetést, mennyire örül, hogy van utánpótlás, hogy a fiatalok aktívan vesznek részt a szervezeti életben. Innen a parafrázis: nem csak a 60-70 éveseké, hanem a húszéveseké is ez a Szövetség, egyre több fiatal kapcsolódik be a munkába, nagy tudással, másféle tudással, olyan lehetőségekkel élve, amely annak idején a mai idősebb nemzedéknek nem adatott meg. Márpedig, ha a fiatalok nem érzik maguknak ezt a szervezetet, ennek a közösségnek az ügyét, ha nincs kinek átadni a munkát, a tapasztalatot, akkor nem nagyon van tovább, vélekedett. 

Ha rangsorolni kellene a kolozsvári RMDSZ-kerületeket, Hídelve nagyon sok kategóriában elvinné a pálmát. És nem csak arról híres, hogy innen származik a megyei RMDSZ-elnökök nagy része, gondoljunk csak a néhai Boros Jánosra, László Attilára, Csoma Botondra, de ugyancsak innen „indult” Antal Géza megyei ügyvezető elnök, Grabán Zsolt, az ügyvezető elnökség kabinetvezetője, akik nagy segítségükre vannak a hidelveiknek. Megtudtuk: a tagdíjbeszedésben is élen járnak, bár ennek elsősorban nem is az anyagi vonzata a fontos. Sokkal inkább a kapcsolattartáson van a hangsúly, a visszajelzéseken, azon, hogy a tagság, a körzetben élő magyar emberek érezzék a törődést. Hogy elmondhassák bajaikat, választ kaphassanak kérdéseikre.

- Sokat számít a rendszeres jelenlét, a közvetlen kapcsolat, az odafigyelés. Elbeszélgetünk a tagsággal, természetesen elhangzik nagyon sok kritika is. Az az érzésem, az emberek gyakran nagyon tájékozatlanok, de türelemmel és tisztelettel rá lehet venni őket arra, hogy hallgassák meg a másik fél érveit is, mérlegeljenek maguk, nem csak arról szól a világ, amit egyik vagy másik sajtótermék közvetít. Mindig elmondom azt is, az RMDSZ nem jótékonysági szervezet, hanem érdekvédelmi. Nem azt kell várni tőle, hogy megoldja helyettünk a problémáinkat, hanem az oktatási, kulturális intézményeink, a kisebbségi jogok védelme a dolga. Persze igyekszünk ezekből a gondokból mi is törleszteni. Volt eset arra, hogy többeknek munkahelyet szereztünk, másoknak abban segítettünk, hogy öreg napjaikat otthonba tölthessék, segélycsomagokat osztunk a rászorulóknak, gyűjtést szerveztünk a magyar sérült gyermekek ellátását felvállaló Providentia egyesület számára – magyarázta.

- Ami viszont a legfontosabb: közösségi élményt nyújtani, rendezvényeink ezért is nagyon sikeresek, legyen szó kirándulásokról, kulturális műsorokról, vagy a gyermeknapokról. Amikor tavaly is elhangzott az Újra itt van a nagy csapat kezdetű dal, 135 gyerek ujjongott rá – magyarázta Makkai László, aki nagy hasznát veszi annak, hogy élete során olyan munkakörökben tevékenykedhetett, ahol szervezői képessége kifejlődhetett.

A kerületi elnök a beszélgetés során többször is kiemelte, mennyire fontosnak tartja a hídelvi református egyházkerülettel kialakult jó együttműködést.          

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol