Negyedik Mentés másként: gyermekbántalmazás a téma

Negyedik Mentés másként: gyermekbántalmazás a téma
Már lehet jelentkezni a Mentés másként című pedagóguskonferenciára, amelyen olyan időszerű és nagyon érdekes témákat dolgoznak fel, mint a gyermekbántalmazás, gyermekjog, szexuális nevelés – mondták el a szervezők a mai beharangozó sajtótájékoztatón. Az érdeklődők a mentesmaskent.ro honlapon jelentkezhetnek az augusztus 13-án és 14-ére időzített hibrid-konferenciára, ami részben online, részben személyes jelenléttel zajlik. A szervezők minden jelentkezőnek augusztus 2-án jeleznek vissza. A Zoom felületen is közvetített előadások regisztrációhoz kötöttek, a műhelytevékenységek résztvevőinek száma pedig korlátozott. A személyes részvételhez oltási igazolvány, vagy negatív teszteredmény, vagy a koronavírus-fertőzésen való átesést igazoló orvosi igazolás szükséges. A konferenciát eredetileg tél végén szervezték volna, ám a járványhelyzet miatt nyárra halasztották. A következő, ötödik, jubileumi konferenciát azonban jövő télre tervezik a szervezők.

Július 29-ig lehet jelentkezni a negyedik alkalommal megszervezendő Mentés másként pedagóguskonferenciára, amelynek fő témája a gyermekbántalmazás tág témaköre.   

– A járvány miatt életbe léptetett digitális oktatás több évtizede hanyagolt hiányosságokra mutatott rá, ugyanakkor még inkább kihangsúlyozta a közoktatási rendszer eddigi egyenlőtlenségeit. Az egyetemi oktató előadók mellett elitiskolában vagy hátrányos helyzetű vidéki iskolában oktató pedagógust kértünk fel az előadások megtartására. A rendezvény nulladik napján a Bükkben sétálunk, beszélgetünk, lehetőséget teremtünk a közvetlen találkozásokra – fogalmazott a sajtótájékoztatón Jakab Villő Hanga szervező.

A hagyományokhoz hűen ismert magyarországi és romániai egyetemi tanárok tartanak előadást. Bálint Blanka a szexuális nevelés, Juhász-Boylan Kincső a szociális inklúzió, Simándi Mercédesz a gyermekbántalmazás, Szabó Ivett a pszichopedagógiai, míg Bilibók Karola a gyermekközeli módszerekről szóló előadások előadóit ismertette. Megtudtuk: az előadások kitérnek a bullying és a cyberbullying kivédésére, a konfliktuskezelésre és közösségépítésre, az egyenlősítő közoktatásra, de lesz erdőpedagógiával foglalkozó előadás, társasjáték-pedagógia, szexuálpedagógia, érzékenyítő gyakorlati műhely, állatasszisztált pedagógia, élménypedagógia-matematika, szakmai foglalkozással egybekötött inklúziós tevékenység is.

A konferenciának idén is az Apáczai-líceum ad otthont. Tavaly összesen 150 résztvevőt jegyeztek, többségük természetesen kolozsvári volt, de Erdély más megyéiből is érkeztek érdeklődők. A konferencián való részvétel ingyenes, de a szervezők adományokat elfogadnak – mondták el a szervezők. A Beszélő Pedamozi keretében megtekinthetik a Visszatérés Epipoba című filmet, amelynek témája a gyermekek szexuális abúzusa, a filmvetítést szakemberrel való beszélgetés követi és bemutatják a budapesti Fordulat című, kritikai pedagógiai folyóirat egyik lapszámát is.

Eddig a résztvevőkről a bejelentkezés sorrendje szerint döntöttel, ám a szervezők most arra is odafigyelnek, hogy lehetőséget biztosítsanak például kisebb településekről származó pedagógusoknak a személyes részvételre, illetve azoknak is, akik eddig még nem vettek részt a konferenciákon. Egy-egy műhelytevékenységen a maximális létszám 15-20 közötti. A plenáris előadásokat az Apáczai-líceum dísztermében fogják megtartani.