Mongol nyerget ajándékozott Cioloş

Mongol nyerget ajándékozott Cioloş

Dacian Cioloş kormányfő, miután hétfőn részt vett az új kertészeti kutatóintézet avatásán, egyik régi barátjához is ellátogatott. Nem ment üres kézzel: egy, a mongol államfőtől kapott hagyományos nyerget ajándékozott neki, mivel lovasterápiával segíti az autista gyerekek fejlődését. A farm gazdáját, Mugur Popot a miniszterelnök már egyetemista korától ismeri. Szakértők szerint a mongol nyereg valamivel kisebb, ugyanakkor sokkal stabilabb, mint a hazai, éppen ezért a gyerekeknek ideális.

 – Néhány héttel ezelőtt részt vettem az EU–Ázsia csúcson Mongóliában, és az ország államfője minden küldöttségvezetőnek adott egy lovat és egy nyerget. A lovat ugyan nem hoztam el, de a nyerget igen, és nem akartam, hogy a nyereg porosodjon. Rögtön egyetemi kollégámra gondoltam. Ismerem a fogyatékkal élő gyerekekkel való foglalatosságait, és úgy gondoltam, hogy a nyereg itt lesz a legjobb helyen – nyilatkozta a kormányfő.

Mugur Pop szerint a nyereg valóban alkalmasabb gyerekek lovagoltatására, mert szerkezetéből kifolyólag csökkenti a gyerek egyensúly-problémáit. Ezen kívül színes, tehát a gyerekek szívesen fogják majd használni.

Részben kapcsolódó újságírói kérdésre válaszolva Cioloş elmondta, a romániai állatkínzá­sok megállítását nem a büntetések szigorításával, hanem neveléssel kell megoldani. A kérdés annak kapcsán hangzott el, hogy a napokban Dés közelében ismeretlen tettesek oldószerrel öntöttek le és felgyújtottak egy kutyát.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír