Minden második koraszülött meghal

Románia az utolsó az EU-ban, de volt már ennél rosszabb is

Minden második koraszülött meghal
Koraszülöttként a világra jönni Romániában a legrosszabb „választás” az Európai Unióban: csak minden második baba marad életben. Mint kiderült, a helyzet volt már rosszabb is.

A bukaresti Sf. Pantelimon kórház újszülött szakorvosa, Georgetea Sărdescu nyilatkozott a témában, az aggasztó adatok mellett azt is elmondta, hogy az aktuális adatok javulást mutatnak az előző időszakhoz képest, hiszen míg 2000-ben ezer csecsemő közül 18 meghalt, addig tavaly már jelentősen kevesebb, 7 vesztette életét.

A koraszülöttek még törékenyebbek, különleges bánásmódot igényelnek, amely még az anyaméhben kezdődik, a koraszülés megelőzésével. A szakember szerint jelentős szerep jutna itt az Egészségügyi Biztosítópénztárnak, hiszen egy túl fiatalkorú (akár kiskorú) anya vagy munkanélküli anya nem tudja vállalni a koraszülésveszély fennállása esetén szükséges terhesgondozás tetemes összegre emelkedő orvosi költségeit, ezért a biztosítóháznak, a szociális hálónak kellene ebben részt vennie. A megelőzés már az anyák megfelelő tájékoztatásával kezdődik tulajdonképpen, hiszen még mindig nagy azoknak a száma, akik nem járnak terhesgondozásra, így sokszor ki sem szűrhető egy esetleges koraszülés kockázata. Ez a megfelelő oktatással, orvosi ellátó programokkal megelőzhető lenne.

Ha pedig már megtörtént a koraszülés, akkor a babának jól képzett szakemberek mellett speciális műszaki felszerelésekre, gépekre van szüksége a túlélési esélyek növeléséhez: fűtött asztalra a szülőszobán, nagy teljesítményű lélegeztetőgépre, nyitott és csukott állapotban is működtethető inkubátorra stb. Ezek hiányában az életesély minimális, bárhol is szülessen az a baba. A koraszülött esetében rendszerint egész sor azonnali invazív beavatkozásra van szükség, ezek fokozzák a fertőzések kockázatát egy eleve gyenge immunrendszerben.

A héten a Pantelimon kórház korszerű lélegeztetőgépet és más orvosi gépeket kapott adományként a Mentsük meg a Gyerekeket (Salvati Copiii) egyesülettől a GEFCO támogatásával, a csecsemőhalandóság csökkentését célzó kampány részeként. Év végéig további 115 hasonló orvosi készülék kerül 49 romániai szülészetre.