Megosztotta a tanácsosokat a bölcsődeszabályzat

Megosztotta a tanácsosokat a bölcsődeszabályzat
Amint az várható volt, közel egy órás vitát váltott ki tegnap a városi tanács ülésén a bölcsődei szabályzat. Egy kisgyermekes anyuka azt állította, sérti az egyenlő bánásmódhoz és esélyegyenlőséghez való jogot az a kritérium, miszerint azoknak a szülőknek, akik régebben laknak Kolozsváron, és ezt igazolni is tudják, több pont jár.

Az anyuka elmondta: évek óta Kolozsváron lakik, de soha nem rendelkezett ideiglenes tartózkodási engedéllyel, tehát nem tudja bizonyítani a kolozsvári lakhelyét. A család többi tagja nem tud neki segíteni, és anyagilag sem tudja megengedni, hogy a több száz eurós albérlet mellett még magánbölcsődébe írassa gyermekét.

 Az anyukát a szociáldemokrata tanácsosok is támogatták. Azt mondták: ha ezt a szabályzatot pár évtizeddel előbb fogadták volna el, nagy bajban lett volna néhány jelenlegi városvezető. Erre az volt a többség válasza, hogy a fentebbi kritériumot csak azokban az esetekben alkalmazzák, ha az utolsó helyeken egyazon pontszámmal több gyerek van. Majd egymást vádolták a tanácsosok: a PSD-sek felrótták a liberálisoknak, hogy vajmi keveset tettek a bölcsődei túljelentkezés megoldásáért; ezzel szemben a liberálisok azt hangoztatták: a jelenlegi PSD-s kormány országos szinten nem tesz semmit, sőt a gazdaságilag virágzó városok vajmi keveset kapnak vissza befizetett adólejeikből, és ez is példája az esélyegyenlőtlenségnek.

Oláh Emese alpolgármester elmondta: a kolozsvári önkormányzat az elmúlt évben 400 hellyel növelte a bölcsődék kapacitását, tehát van kézzel fogható eredménye annak, hogy legalább törekedtek a helyhiány csökkentésére. Horváth Anna RMDSZ-es tanácsos azt mondta: a helyzet országos szinten ugyanaz, többször volt a kolozsvári önkormányzat terítékén, amely minden lehetőséget megragadott a helyzet megoldására.