Mégis magyar prefektusa marad Kolozs megyének?

Mégis magyar prefektusa marad Kolozs megyének?
Van esély arra, hogy az RMDSZ megtartsa a prefektusi tisztséget Kolozs megyében – jelentette ki Csoma Botond képviselő, megyei elnök politikai beszámolójában, amely a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) péntek délutáni ülésén hangzott el. A napirendi pontok között olyan témák szerepeltek, mint a beiskolázási számok, illetve a 2022-es népszámlálás.

Csoma Botond elmondta: Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán arról biztosította a szövetség képviselőit, hogy Kolozs megyei párttársai már nem is ragaszkodnak annyira a prefektusi tisztséghez, hiszen mind Alin Tișe megyei tanácselnök, mind Emil Boc kolozsvári polgármester jól együtt tud működni Tasnádi Szilárddal. (Akinek kinevezése, mint tudjuk, korábban komoly ellenérzéseket keltett a helyi liberálisok körében – szerk. meg. )

Az persze egészen furcsa, folytatta Csoma, hogy a szerdai megbeszélés után néhány perccel Cîțu újságírói kérdésre már úgy nyilatkozott: a Kolozs megyei prefektusi tisztség a liberális pártra száll. Ezt követően Cîțu ismét megígérte az RMDSZ-nek, hogy a szövetségé marad a tisztség, Csoma Botond szerint több jel is arra utal, hogy végül helyén marad a magyar prefektus. Amennyiben mégsem így alakul a helyzet, minden bizonnyal egy alprefektusi tisztséggel „kárpótolják” majd a szövetséget Kolozs megyében.

Csoma Botond felelevenítette az elmúlt hetek koalíciós tárgyalásait hangsúlyozva: bár az RMDSZ-nek csökkent a súlya az új kormányban, az egyezkedések alkalmával „jól teljesített”, hiszen megőrizte minisztereit, államtitkárait. Voltak kritikus pillanatok, a liberálisok egy adott pillanatban el tudták volna képzelni az új kormányt az RMDSZ nélkül, és a fejlesztési minisztériumot is elvették volna a szövetségtől, végül erre nem került sor. Jóllehet a koalíció két nagy pártjának, a PNL-nek és a PSD-nek megvan a parlamenti többsége a kormány támogatásához, az RMDSZ-re, mint „stabilitási tényezőre” továbbra is szükség van. Csoma emlékeztetett: az elmúlt hónapok heves politikai csatározásai közepette gyakran az RMDSZ-é volt az egyetlen higgadt hang. Román részről több pozitív visszajelzés is volt ezzel kapcsolatban, azt is mondhatni, az RMDSZ megítélése javult.

A tervek szerint a parlament december 23-ig elfogadja a jövő évi költségvetési törvényt. Ha ezt a határidőt sikerül tartani, az nagyon jó jelzés lenne, ami a koalíció „életképességét”, komolyságát illeti, véli Csoma. Máskor, kevésbé viharos időkben április, májusig is elhúzódott a költségvetés vitája.  

A képviselő elmondta azt is: megérett az idő az alkotmánymódosításra, több korrekciót is el kellene végezni. Egyes elképzelések szerint a jelenlegi félelnöki rendszert fel kellene váltania a parlamenti köztársaságnak. Az RMDSZ ismét javasolni fogja, hogy Románia Alkotmánya a nemzet kisebbségeket államalkotó tényezőkként határozza meg.