Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Csíkszeredában vendégeskedik az Irodalmi Karaván

Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Csíkszeredában vendégeskedik az Irodalmi Karaván
Második alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe, melynek során május 11-15. között öt napon keresztül három városban és egy kiemelt könyves rendezvényen mutatkoznak be az írók, alkotó vendégek – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

A szervezők ezúttal Marosvásárhely, Kolozsvár és Csíkszereda, a Csíkszeredai Könyvvásár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák, esti Szalon-beszélgetések és könyvvásári programok megrendezésével készülnek.

A közlemény felidézi, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával.

„Az első Irodalmi Karaván utazás januárban számos lehetőséget adott a találkozásra: író vendégeinkkel teltházas fellépéseken beszélgettünk a könyvek születéséről, az irodalmi elődökről és olyan kiemelt dátumokról, mint Nemes Nagy Ágnes születésének 100., vagy Tamási Áron születésének 125. Évfordulója” – idézi a közlemény Juhász Anna irodalmárt, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatóját.

A meghívott vendégek közt szerepel többek között Háy János író, költő; Bartis Attila Marosvásárhelyen született író, fotográfus; Bogdán Zsolt színművész; Balázs Imre József irodalomtörténész; Nagy Koppány Zsolt Marosvásárhelyen született író, szerkesztő; Vecsei H. Miklós színművész, Dálnoky Csilla színművész; valamint Balla Gergely, a Platon Karataev frontembere és szövegírója.

Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, míg este a beszélgetéseket moderálja.

Az öt napos utazásról született beszámolókat egy filmben tekinthetik meg az érdeklődők – áll az összegzésben.

Az Irodalmi Karaván programja:

Május 11-én, szerdán 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Irodalmi Szalon-est Háy János íróval és Dálnoky Csilla színművésszel

Május 12-én, csütörtökön 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Amikor – előadás Bogdán Zsolt színművésszel Bartis Attila novelláiból és Irodalmi Szalon-est a szerzővel

Május 13-án, pénteken 20.00 órakor Kolozsváron a Kolozsvári Állami Magyar Színház kamaratermében Irodalmi Szalon-est BartisAttilával

Május 14-én, szombaton a Csíkszeredai Könyvvásáron: 14.00 órakor Tamási 125 szabadtéri kiállításmegnyitó; 15.00 – Farkas Wellmann Endre és Nagy Koppány Zsolt írókkal közönségtalálkozó és beszélgetés; 16.00 – „A szarvassá változott fiú” – Juhász Ferenc mottójával az irodalom nagyjai egykor és ma, beszélgetés Juhász Anna, Vecsei H. Miklós színművész és Balázs Imre József irodalomtörténész részvételével; 17.00 – Bemutatkozik a POKET Zsebkönyvek – zenés beszélgetés a POKET négyéves története kapcsánVecsei H. Miklós színművész és Balla Gergely zenész (PlatonKarateav)részvételével; 19.00 – Irodalmi Szalon-est – Bartis Attila író és Bogdán Zsolt színművész szereplésével; 20.00 – Mondjad, Atikám! – előadás és beszélgetés Vecsei H. Miklós színművésszel

Május 15-én, vasárnap 10.00 órakor a Csíkszeredai Könyvvásáron Balla Gergely Partért kiáltó című kötetének zenés bemutatója a szerzővel és Vecsei H. Miklós színművésszel.