László Attila: Kolozsvár és Marosvásárhely között botrányosan rossz a közlekedés

László Attila: Kolozsvár és Marosvásárhely között botrányosan rossz a közlekedés
László Attila szenátorjelölt Aranyosgyéresen, Tordaszentmihályon, Várfalván, Harasztoson és Tordatúron folytatta Kolozs megyei körútját.

„Kolozsvár és Marosvásárhely között botrányosan rossz a közlekedés. Gyakorlatilag két lehetőségünk van: vagy buszra ülünk, vagy saját autóval megyünk. Vasúton több időbe telik megtenni a két megyeszékhely közti száz kilométert, mint repülővel eljutni Londonba. Hiába jó Kolozs megyében az infrastruktúra, ha nem folytatódik Maros megyében. A rövid autópálya-szakasz és a vasút Aranyosgyéresig használható. Ennek következtében a megye dél-keleti településeit Kolozsvárral összekötő főút most is túlterhelt. Ez a helyzet is jól szemlélteti, hogy 2016-ban bizonyos problémákat csak regionális szinten lehet orvosolni. Erdélyben kell gondolkodnunk, a Kolozs megyei megvalósításokat egész Erdélyre ki kell terjesztenünk, ha nem csak félmegoldásokat akarunk látni.” – mondta el László Attila az elhúzódó útjavítási munkálatokra vonatkozó kérdésekre válaszolva.

A találkozók alkalmával többször megfogalmazódott, hogy az RMDSZ jelöltjei olyan Erdélyt építenek, ahol a nagyvárosokban és a falvakban élők életkörülményei egyaránt javulnak. Ebből a szempontból is prioritást jelent a közlekedés, hiszen a nagyvárosok és vidékük települései közötti utat sokan naponta megteszik. A megyei utak korszerűsítése a balesetek megelőzése és az utazási idő csökkentése miatt elsőrendű kérdés; az autópályák, gyorsforgalmi utak és körgyűrűk megépítése pedig a közlekedési dugók megszüntetése, illetve a megyei utak tehermentesítése szempontjából fontos.