Közönségbarát, pezsgős koncertek a filharmóniától

Közönségbarát, pezsgős koncertek a filharmóniától
A kolozsvári Transilvania Filharmónia folytatja az elmúlt évadban elkezdett közönségcsalogató kezdeményezését: felnőtteknek, gyermekeknek és fiataloknak tart oktató, zeneismertető és népszerűsítő koncerteket. Ebben a naptári évben ugyan nem kerül sor ilyen eseményekre, ám 2023-ban legalább öt ilyen jellegű koncert lesz. Egy másik újdonság, hogy az opera- és színházelőadások szüneteihez hasonlóan hamarosan a filharmónia koncertjeinek szünetében is akár pezsgővel koccinthatunk, vagy üdítőt ihatunk, süteményt fogyaszthatunk. Az évadnyitó hangversenyt az idén ötvenéves kórus adja, megalakítanák a filharmónia ifjúsági zenekarát és várják az új székhelyet – hangzott el az évadnyitó sajtótájékoztatón.

Bizakodó a 2022/2023-as koncertévaddal kapcsolatosan Silvia Sbârciu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója. Az évadkezdés alkalmával tartott sajtótájékoztatón megtudtuk: folytatják ismertető és népszerűsítő koncertjeiket a különféle korosztályhoz tartozó közönség számára. Tavaly egy koncertet szerveztek felnőtteknek és kettőt a gyerekeknek. A koncertek sikerén felbuídulva 2023-ban legalább öt koncertet szerveznek kifejezetten gyermekeknek, ahol megismertetik őket a zeneművekkel, zenetörténeti stílusokkal, de azt is elsajátíthatják, hogyan kell viselkedni egy szimfonikus koncerten. Silvia Sbârciu méltatta a filharmónia zenekarának kiváló hozzáállását, a zeneművészek szívesen vettek részt ezeken az érdekes előadásokon. A filharmónia és a zene népszerűsítése érdekében ebben az évadban is lesz szimfonikus rock-koncert, filmzene és számítógép által megalkotott zene.

Ötvenéves a filharmónia kórusa, így idén több vokálszimfonikus koncertet szerveznek. Az évadnyitó koncertet is a kórus adja szeptember 16-án, pénteken este 7 órától (Király/I. C. Bratianu utca 25.), Tudor Jarda kórusműveiből válogattak a zeneszerző születésének 100. évfordulója tiszteletére. A tavalyi évadhoz hasonlóan több női karmestert láthatunk az idén.

Régebbi terv is valóra válhat: a filharmónia és a zeneakadémia együttműködésének köszönhetően idén kiválogatják azt a harminc fiatal hangszerest, zeneakadémiai hallgatót, akikkel majd megalakítják a filharmónia ifjúsági zenekarát. Ezáltal a hangszeresek megtanulják, mit jelent a szimfonikus zenekarban együtt zenélni, és a legjobbaknak akár szerződést is kínálhatnak.

Silvia Sbârciu igazgató türelmetlenül várja az új székhely megvalósulását, ugyanis a rangos művészeti intézmény a városban elszórtan több épületben működik, és a bérlemények kiadásai elérik a 11 ezer eurót, amit inkább vendégművészek honoráriumára fordítanának. Sbârciu ugyanakkor elégedett a Kolozs Megyei Tanács támogatásával. Örömmel mondta: a kolozsvári filharmónia zenekarának olyan jó híre van szerte a világban, hogy híres karmesterek és előadók a szokásos gázsijuknál alacsonyabb összegért is eljönnek, hogy az itteni filharmónia zenekarával koncertezzenek.

(Borítókép: Ion Slesari, Melinda Duffner énekesek és Christophe Alvarez zongorista is fellép az évadnyitó hangversenyen FOTÓ: FACEBOOK)