Kolozsváron is „beleszóltak” az EU-ba

Simionék és Sosoacaék is bekerülhetnek az EP-be

Vincze Loránd a Szabadságnak elmondta: fennáll a veszélye, hogy Simion, Şoşoacă és Tanasă is bejut az EP-be (Fotók: Serár Szabolcs)
A fiataloknak is van véleménye az Európai Unióról (EU), s amennyiben lehetőségük adódik, el is mondják azt – erre szolgáltatnak alkalmat a Vincze Loránd RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő által Erdély különböző városaiban szervezett Kibeszélő – szólj bele az EU-ba! elnevezésű találkozó-sorozat állomásai. A csütörtök esti kolozsvári kérdezz-feleleken teltház volt a Planetárium Café termében, a helyiségben szinte kizárólag fiatalok foglaltak helyet. Az EP-képviselő röviden ismertette az utóbbi időben az európai törvényhozó testületben kifejtett tevékenységét, beszélt a sikerekről és sikertelenségekről, s külön kitért arra, hogy legtöbb esetben mennyire nehéz ismertetni, megértetni és elfogadtatni az erdélyi emberektől olyan messze, Brüsszelben és Strasbourgban zajló parlamenti munkát.

Kijelentette: sokan azzal vádolják az RMDSZ-t, hogy harminc éve jelen van a különböző hazai és európai döntéshozó testületekben, ám ennek semmilyen eredménye nincs. Szerinte ezeknek az embereknek el kellene gondolkozniuk azon, hol tartott az erdélyi magyar közösség harminc évvel ezelőtt, és milyen helyzetben van ma. Kiemelte: az EU intézményei is igen fontos szerepet játszanak az emberek mindennapi életében, vegyük csak alapul az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervet, amelynek köszönhetően igen jelentős mennyiségű uniós pénz áramlik az országba. 

A jövő évi EP-választárokkal kapcsolatban Vincze Loránt kijelentette: az RMDSZ akkor jut be a döntéshozó testületbe, ha a voksoláson részt vevő erdélyi magyarok 90 százaléka az érdekvédelmi szövetség jelöltjeire szavaz.

Az eseményen jelen levő Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő az megyésítési kérdés napirendre kerüléséről beszélt. Úgy véli, az erdélyi magyarság számára a tervezett rendelkezés „katasztrófa lenne”. 

Lapunk arról kérdezte az előadót, hogy az eddigi találkozások során elsősorban milyen témakörök iránt érdeklődtek a jelenlevők.

„A korábbi alkalmak során résztvevők elsősorban a Schengen-csatlakozásról, Magyarországnak az EU-n belüli helyzetéről, a fiatalok számára rendelkezésre álló uniós pályázati és mobilitási lehetőségekről, az EP-n belüli gyakornoki opciókról faggattak. Természetesen szóba került az óraátállítás is, de ez még nincs napirenden. A válaszom az volt: a tagállamok egyelőre nem tudnak megegyezni abban, melyik legyen az időzóna, amely mindenki számára elfogadható lenne. Egyelőre ennek az összehangolása még szóba sem került, tehát hosszadalmas folyamatról lesz szó” – mondta a Szabadságnak az EP-képviselő.

Vincze Loránd elmondta: a találkozókon a résztvevők az időszerű politikai kérdésekről is faggatták, ilyen például az izraeli helyzet. Arra is rákérdeztek, milyenek voltak a Gázai-övezetbeli civil palesztin lakosság melletti nyugat-európai nagyvárosokban zajlott tüntetések. 

Arra is kíváncsiak voltunk, a jövő évben esedékes EP-választások során mekkora a veszélye annak, hogy szélsőséges pártok képviselői bekerülnek a brüsszeli és a strasbourgi testületbe.

„Ennek minden eddigi választáshoz képest nagyobb a lehetősége. Amennyiben elemezzük a különböző közvélemény-kutatásokat, akkor azt látjuk, hogy az EP-be bejut a George Simon vezette AUR és a Diana Şoşoacă vezette politikai alakulat, az SOS Románia is. Amennyiben mi is bekerülünk, akkor például Dan Tanasă is a kollégám lesz, hiszen befutó helyen van.  Ez világosan mutatja azt a színvonalat, amellyel Románia képviselteti magát az EP-ben. Ott lesz több olyan képviselő, aki nem hisz az EU-ban, a szabad kereskedelemben, és ráadásul Oroszországnak drukkol. Ezek a pártok ráadásul magyarellenesek és –gyűlölők, valamint antiszemiták. Ennél rosszabb kombót el sem tud képzelni Európa. Remélem, mi is ott leszünk, s ellensúlyozni, ellentételezni tudjuk a negatív tevékenységüket” – tette hozzá Vincze Loránd.