Kolozsvári magyar színház – Újra műsoron a Születésnap és a Caravaggio Terminal

Kolozsvári magyar színház – Újra műsoron a Születésnap és a Caravaggio Terminal
Márciustól újra műsoron lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Robert Woodruff két rendezése, a Születésnap és a Caravaggio Terminal, írják az intézmény közleményében. A Születésnapnak a 2011/2012-es évadban, a Caravaggio Terminanalnak pedig a 2013/2014-es évadban volt a bemutatója. A Caravaggio Terminal idén először kedden, március 10-én 20 órától, míg a Születésnap szombaton, március 14-én 20 órától látható a színház stúdiótermében.

(Borítókép: Jelenet a Születésnap című előadásból. Fotó: Biró István)

A Caravaggio Terminal Robert Woodruff és Visky András közös projektje. Visky András így ír az itáliai festőóriásról: „Caravaggio: egy kortárs művész, a lehető legelviselhetetlenebb fajtából. Szélsőségesen tehetséges, és ráadásul képtelen hazudni, de még az »egyrészt-másrészt« mellébeszélése is nehezére esik.”

Szűcs Ervin a Caravaggio Terminal című előadásban. Fotó: Biró istván)

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai: Visky András dramaturg, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, Bányász Bertalan a videó-projekciók készítője, Bodoki-Halmen Kata zeneszerző, a színpadi mozgást pedig Sinkó Ferenc jegyzi.

„A Születésnap a hallgatás törvényének a feltörésében mutatott egyéni tett elképesztő erejét és félelem nélküliségét állítja elénk. Annak a bátorságnak a szépségét, amely az igazság fényét vetíti mind személyes, mind pedig kultúráink életére.” - véli Robert Woodruff, az előadás rendezője.

A Születésnapot az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) zsűrije 2012-ben két kategóriában jelölte: Else szerepének megformálásáért Kató Emőkét a legjobb női mellékszereplő, míg Bodolai Balázst a legjobb féri mellékszereplő díjára jelölték Helmuth von Sachs megszemélyesítéséért.