Királyi ifjúsági zenekar alakul Kolozsváron

filharmónia sajtótájékoztató
Silvia Sbârciu és Liviu Deac beszéltek a zenekar megalapításáról a sajtótájékoztatón FOTÓ: FACEBOOK
Országos szinten Kolozsváron jön létre először királyi ifjúsági zenekar Radu herceg erkölcsi támogatásával – jelentették be a Transilvania Filharmónia sajtótájékoztatóján hétfő délután. A zenekarba jelentkező száztizenöt fiatal számára március 23-án tartanak meghallgatást a kolozsvári zeneakadémián. Az eredményt várhatóan március 25-én teszik közzé. Silvia Sbârciu zongoraművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia menedzsere elmondta: az ifjúsági zenekar jó alkalmat teremt a fiatal művészjelölteknek, hogy megismerkedjenek a zenekari repertoárral, egyáltalán a zenekari munkával a megfelelő mentorok segítségével.

– Az ifjúsági zenekar létrehozásának ötlete három éve merült fel a kolozsvári Transilvania Filharmónia vezetőségében. Bukarestben működik ugyan az Országos Ifjúsági Zenekar, de az országban még nem volt arra példa, hogy a filharmóniának ifjúsági zenekara legyen. A fiatal énekművészeknek tanulási és fellépési lehetőséget biztosító európai és romániai operaházak, operastúdiók mintájára a Transilvania Filharmónia királyi védnökség alatt álló ifjúsági zenekara is ugyanezt a lehetőséget nyújtaná a fiatal hangszereseknek – nyilatkozta Silvia Sbârciu, a kolozsvári zeneakadémia oktatója és a kolozsvári Transilvania Filharmónia menedzsere. 

– Megnyertük partnernek a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát és a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumot. Meghirdettük a meghallgatást, amelyre száztizenöt fiatal jelentkezett. A jelentkezők hetven százaléka konzervatóriumi hallgató és doktorandusz, harminc százaléka a zenei főgimnázium tanulója – nyilatkozta Silvia Sbârciu. Hozzátette: nagy örömükre szolgál, hogy Radu herceg erkölcsi támogatását, védnökségét is elnyerték. Az ifjúsági zenekar tagjai már a márciusi meghallgatást követően elkezdik a munkát, az első önálló koncertjük pedig idén ősszel várható. Úgy tervezik, hogy évente két-három önálló koncertet fognak adni, és az is felmerült, hogy ezeket nemcsak a filharmónia vagy a zeneakadémia székhelyén szervezik, hanem úgynevezett nem szokványos helyszíneken is. Főleg kamaraműveket fognak előadni – derült még ki a sajtótájékoztatón. – Kezdetben negyven helyet hirdettünk meg, és évente-kétévente újabb meghallgatást szervezünk. A királyi ifjúsági zenekar fő mentora Cristian Mandeal karmester, a Transilvania Filharmónia állandó dirigense lesz, akitől nagyon sokat tanulhatnak a fiatalok. Mentorálásukban részt vesznek a filharmónia zenekarának szólamvezetői, kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó hangszeresei is – nyilatkozta Silvia Sbârciu, aki reméli, hogy a fiatal előadók fiatal közönséget vonzanak majd be a filharmónia koncertjeire.  

Liviu Deac, a zeneakadémia hangszeres előadóművészeti karának dékánja elmondta: a zeneakadémia új, Bucsony/Bucium utcai székhelyét ősszel veszik birtokukba, és ott is lesz lehetőség próbát tartani, koncertezni.