Két új beszállókapu a külföldre utazóknak a kolozsvári reptéren

Ciceo: készen állunk a Schengen-övezethez való csatlakozásra

Két új beszállókapu a külföldre utazóknak a kolozsvári reptéren
Átadták tegnap a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren a 3 millió eurós befektetéssel megvalósult két új beszállókaput központi és helyi hivatalosságok, valamint a sajtó részvételével. A járatok számának robbanásszerű növekedésével a beruházás igencsak időszerűvé vált, az utasok ugyanis több ízben elégedetlenségüket fejezték ki az indulási terminál várakozási csarnokában tapasztalt áldatlan állapotok miatt. Nagyon sok esetben, főleg a nyári időszakban, több repülőjárat szinte ugyanabban az időpontban indult, emiatt kisebb torlódás alakult ki, nem volt elég ülőhely, sok utasnak állva kellett várakoznia a transzfert biztosító autóbusz érkezésére. Információink szerint a két beszállókaput már tavasszal tervezte átadni a repülőtér, ám meg nem nevezett okokra hivatkozva végül csak most ejtették meg a hivatalos ünnepséget. Az átadón megtudtuk: 2018-at is jelentős nyereséggel zárta a repülőtér.

A hármas szám volt a visszatérő motívum a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezetősége által szervezett eseményen: a légikikötő vezérigazgatója, David Ciceo arról számot be a helyi és központi hivatalosságoknak, illetve a sajtó képviselőinek, hogy idén közel 3 millió utas vette igénybe szolgáltatásaikat, a két új beszállókapura költött pénzalap pedig ugyanennyi euróban. A tetemes összeg hallatán néhány jelenlevő gazdasági elemző összevonta a szemöldökét, ugyanis ingatlanbővítés nem történt, csupán a már meglévő csarnok hátánál újonnan létesített ajtókhoz kerültek lépcsők. Így arra következtettek, hogy a befektetés nagy részéből a logisztikai és számítástechnikai, valamint biztonsági kiadásokat fedezték.

David Ciceo vezérigazgató elmondta: a két új beszállókapuval 75 százalékkal tudják növelni a nemzetközi utasfelvétel kapacitását, amely így eléri az évi 900 ezer személyt. Arról viszont nem beszélt, hogy a biztonsági ellenőrzésnél az illetékes hatóságok bővítik-e vagy sem kapacitásukat. 

– Örömmel tölt el bennünket, hogy civilizált körülményeket tudunk biztosítani a repülőteret igénybe vevő utasoknak, folyamatosan ezen dolgozunk. Értékeljük és köszönjük a Kolozs Megyei Tanács támogatását, a közintézmény hatalmas összegeket fektetett be, s folyamatosan támogatott bennünket. Ma 1000 négyzetméteres új várakozási övezetet adtunk át, amely tulajdonképpen a jelenlegi befogadóképesség megkétszerezését jelenti. Idén közel 3 millió utast szállítottunk, nyereségünk jelentős lesz – nyilatkozta David Ciceo.

A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy a légi közlekedés vonatkozásában Románia is mihamarabb csatlakozik az Európán belüli szabad, okmányellenőrzés nélküli utazást biztosító Schengen-övezethez. 

– Repülőterünk felkészült erre a lépésre, valamennyi feltételt teljesítünk. A csatlakozás hatalmas előnyt, könnyítést jelent majd az utasoknak és nekünk. Amennyiben országunk is az övezet tagja lesz, a hazai járatokat is a két új beszállókapu segítségével indítjuk majd. A csatlakozás az áruforgalom szempontjából is hatalmas előnyökkel jár majd, gazdaságunk is megérzi majd a pozitív hatásokat – jegyezte meg az igazgató. 

Terveik szerint 2019-ben 75 százalékkal nő majd az utasok száma. Számításaik azt mutatják, hogy 2030-ra 7 millió utast kell majd kiszolgálniuk. Az előrejelzések szerint ez 7 ezer közvetlen és közvetett munkahelyet jelent majd Kolozsváron és vonzáskörzetében. Jelenleg a kolozsvári repülőtér 350 alkalmazottal szolgálja ki az utasokat, a légikikötő tevékenységéhez kapcsolható cégek pedig újabb közel 2 ezer személyt dolgoztatnak. 

– Olyan már a repülés, mintha egy közeli településre utaznék autóbusszal. Nemsokára repülőre szállok, Bukarestbe repülök, s este már itthon is vagyok – nyilatkozta tegnap kora délután a Szabadságnak egy ismert kolozsvári magyar üzletember, aki számára már természetessé vált a légi közlekedés.