Két Botondot és egy Attilát küldenénk a parlamentbe

Rangsorolta jelöltjeit az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

Két Botondot és egy Attilát küldenénk a parlamentbe
Csoma Botond jelenlegi képviselő áll az RMDSZ-lista első helyén, őt Talpas Botond képviselőjelölt követi, a szenátori lista első helyén László Attila szenátor áll – ez volt az eredménye a Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa (MKT) október 3-i rangsoroló eseményének. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete reméli, hogy a parlamenti választásokon több szavazatot kapnak, mint a mostani önkormányzati választásokon – az RMDSZ 2016-ban is több szavazatot kapott a parlamenti, mint az önkormányzati választáson. Ha nem sikerül növelni Kolozs megyében az RMDSZ-re leadott voksok számát, de az RMDSZ országos szinten eléri az öt százalékot, akkor az önkormányzati választásokon megszerzett szavazatszámok egy képviselői helyre elegendőek. Csoma Botond és László Attila szerint a romániai magyarság szempontjából nincs jelentősége annak, hogy december 6-án vagy jövő év március 21-én szervezik meg a parlamenti választást.

(Borítókép: NAGY-HINTÓS DIANA)

A járványügyi helyzet rányomta bélyegét a választásokra, de meg kell keresni az okokat, amelyek miatt a városi környezetben az RMDSZ kevesebb szavazatot kapott. „Bánffyhunyadot kivéve Kolozs megye városaiban kevesebb szavazatot kaptunk, mint 2016-ban. Ki kell javítani a hibákat, amelyek a szavazatszám csökkenését okozták” – hangoztatta Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

– A kolozsvári eredmények kapcsán nincs okunk az örömre: az RMDSZ önkormányzati listája 5500 szavazattal kapott kevesebbet, mint 2016-ban. Nem csak a járvány miatt mentek el olyan kevesen szavazni. Ennek a hátterében ott van, hogy mindent, ami megvalósult, a polgármesternek tulajdonítják, és mindent, ami kevésbé jól sikerült, az RMDSZ-frakciónak – vélekedett Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.

Az önkormányzati választásokat értékelő Antal Géza ügyvezető elnöktől megtudtuk: Kolozs megyében 128 RMDSZ-es önkormányzati képviselő jutott mandátumhoz, ez tizenhárommal kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt. Aranyosgyéresen hat, Kolozsborsa községben két szavazat hiányzott ahhoz, hogy a magyar közösségnek képviselője legyen a helyi tanácsokban. Alsódetrehemben újra van RMDSZ-es tanácsos és sikerült növelni a tanácsosi mandátumok számát néhány vidéki önkormányzatban. A mandátumok igazolása október 8. után kezdődik.

– Kisebbségként sokszor a viccbeli nyuszika helyzetében vagyunk. A PSD-vel kötött megállapodást sokan kritizálták. A romániai magyarok politikai ellenszenve a liberálisok ellen is megnyilvánul az államfő és egyes politikusok magyarellenes kijelentései miatt. Azonban a kolozsvári alpolgármesteri és a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségének megszerzése érdekében tárgyalnunk kell a PNL-vel, mert mással nincs kivel tárgyalni. Ezt a két tisztséget a magyar közösségnek akarjuk megtartani. Kolozs megyében nincs más lehetőség, csak a PNL-vel való együttműködés, ha a közösségünket akarjuk képviselni. Különbséget kell tennünk a PNL kapcsán az országos és a helyi politika között. Nem tudjuk, lesz-e magyar alpolgármester Kolozsváron, és lesz-e a Kolozs Megyei Tanácsnak magyar alelnöke. A PNL részéről van erre nyitottság, elképzelhető, hogy meglesznek ezek a tisztségek – válaszolta Csoma Botond egy hozzászóló kérdésére, aki azt sérelmezte, hogy az erdélyi magyarok nem nézték jó szemmel sem a PSD-vel való együttműködést, sem a liberálisok közelmúltbeli magyarellenes megnyilvánulásait.

Küldötteink a parlamentben: négyéves összegzés

Parlamenti tevékenységéről beszámolva Csoma Botond elmondta: 2016 decemberében kezdődött mandátuma első felében az önkormányzati bizottságban dolgozott, a bizottság egyik alelnökeként. Habár a bizottság elnöke egy magyarellenességéről ismert román képviselő volt, a bizottsági üléseken lehetett vele racionálisan tárgyalni önkormányzati ügyekről. 2018-ban Csoma Botond bekerült a képviselőkből és szenátorokból álló, a hírszerzést felügyelő bizottságba. Ott lehallgatásokkal kapcsolatos kérdéseket vitattak meg. Ezenkívül jogi kérdésekkel is foglalkozott, többször felszólalt a plénumban, szem előtt tartva az erdélyi és a Kolozs megyei magyarság érdekeit.

– Úgy lettem szenátor, hogy 6,7%-os esélyem volt 2012-ben arra, hogy elnyerjem ezt a tisztséget. Összefogtunk és sikerült. Ugyanez volt a helyzet 2016-ban, és remélem, hogy 2020-ban is így lesz. A szenátus egészségügyi bizottságának elnökeként sok álmatlan hétvégét töltöttem munkával Bukarestben. Amikor 2016-ban a testület elnöke lettem, voltak sajátos prioritásaink: mindenki jusson méltányos egészségügyi ellátáshoz és hozzuk helyre az infrastruktúra lemaradásait – számolt be László Attila szenátor, aki az elmúlt mandátumában 59 törvénytervezet kezdeményezője, illetve társszerzője volt, 118-szor szólalt fel a plénumban, és a sajtóban is folyamatosan jelen volt tájékoztató videóival, interjúival. Hozzájárult az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) megkötött együttműködési szerződéshez, betegközpontú törvényjavaslatot iktatott Vass Levente RMDSZ-es képviselővel, részt vállalt népegészség-tájékoztatási kampányban, rákos megbetegedések szűrőprogramjának elindításában, a magyar–román egészségügyi kapcsolatok rendezésében, a rezidensképzés módosításában stb.

– Ha az előrejelzéseket nézzük, nagy valószínűséggel nem lesznek választások december 6-án, de legalább ne növekedjen a napi esetszám. Az egészségügyi statisztikusok azt vetítik elő, hogy november végén, decemberben, amikor a hideg beáll, nőni fog az esetszám – figyelmeztetett László Attila.

A politikus aggodalmát fejezte ki, mondván: ha az RMDSZ országos szinten nem éri el a parlamenti választásokon a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, illetve Kolozs megyében az RMDSZ nem kapja meg a szavazatok 20 százalékát, akkor Kolozs megye nem részesül az alternatív küszöb miatti visszaosztásból, ezért kétséges mind a szenátori mandátum, mind a két képviselői mandátum megszerzése.

Mivel akarnak foglalkozni jelöltjeink?

Az MKT rangsorolása értelmében a képviselői listát Csoma Botond vezeti, őt követi Talpas Botond, a szenátori lista első helyén pedig továbbra is László Attila áll.

– A következő négy évben is a hírszerzési bizottságban szeretnék tevékenykedni, de emellett emberjogi kérdésekkel, kisebbségi jogokkal is szeretnék foglalkozni a továbbiakban is. Köszönöm az eddigi munkát és a segítséget, számítok továbbra is a helyi szervezetek, önkormányzati képviselők és nem utolsósorban a Kolozs megyei magyarok támogatására – tájékoztatott Csoma Botond képviselőjelölt.

– Azért szeretnék parlamenti képviselőként is dolgozni, mert vannak elképzeléseim és megoldásaim azokra a problémákra, amelyekkel mi, Kolozs megyei magyarok szembesülünk. Az elmúlt években barátaimmal, kollégáimmal, az Igen, tessék! mozgalommal, a többnyelvű táblák ügyével, a koronavírus alatt a szomszedok.ro projekttel napi szinten foglalkoztunk – közölte Talpas Botond képviselőjelölt, aki a nyelvhasználati kérdésekkel, a nagyvárosok és metropoliszövezeteik működésének újragondolásával és a közszállítás országos összehangolásával foglalkozna.

– Kolozs megyében is mindenki számára elérhető egészségügyi ellátásra van szükség. Az elmúlt néhány hónapban hangsúlyos szerepet vállaltam az RMDSZ koronavírus-kezelésében. Orvosként feladatomnak tekintettem magyar nyelven, hitelesen tájékoztatni az erdélyi magyar közösséget a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról. Be kell fejezni a kolozsvári onkológia új épületét, építsük meg a regionális sürgősségi kórházat és gyermekkórházat. Ezen kívül módosítani kellene az építkezési törvényt és oktatási konzorciumokat kellene létrehozni, amelyek lehetővé teszik, hogy a belvárosi iskolák kihelyezett osztályokat működtessenek vidéken – mondta el László Attila szenátorjelölt.

Vákár István kifejtette: a Kolozs Megyei Tanácsban – amelynek alelnöki tisztségére továbbra is őt ajánlja a szervezet – az RMDSZ-es tanácsosok azért váltak fontosakká, mivel az adott szót mindig betartották, a román pártokkal való együttműködés során mindenki nyert.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol