Két befutó hely az EMSZ-nek az RMDSZ parlamenti listáin

Két befutó hely az EMSZ-nek az RMDSZ parlamenti listáin
Két befutó helyet kap az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) az RMDSZ parlamenti listáin – jelentette be Kelemen Hunor elnök azt követően, hogy a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteken véglegesítette a rangsort. Eszerint a 2016-ban szintén RMDSZ-színekben képviselői mandátumot nyert MPP-s Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselőjelölt-lista harmadik helyét, és Zakariás Zoltán (EMNP) a Hargita megyei jelöltlista ötödik helyét foglalja el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) alkotta EMSZ eredetileg 2-6 befutó helyet kért, később hárommal is beérték volna, végül kettőre is rábólintottak – számolt be Kelemen Hunor az ellenzék képviselőivel lezajlott tárgyalásokról. A két kispárt alkotta szövetséggel való megegyezés folytatása a 2007-es együttműködésnek, amikor Tőkés László az RMDSZ EP-listájának vezető helyén indult. Később, 2016-ban az akkor Biró Zsolt vezette MPP szintén két képviselői helyhez jutott a szövetség listáin. Kelemen Hunor hangsúlyozta: bár mind az EMNT, mind az MPP rosszabbul teljesített a szeptemberi önkormányzati választásokon a 2016-ban elért eredményeikhez viszonyítva - ellentétben az RMDSZ-szel, amely növelte támogatottságát -, a szövetség nagyvonalú ajánlatot tett a kétpárti szövetségnek, hiszen a cél az erős magyar képviselet.   

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMSZ kifogásolja, hogy az RMDSZ (a politikai opciót leginkább tükröző) megyei tanácsosi listára leadott szavazatok alapján “méri” az EMNP, illetve az MPP súlyát, holott köztudott, a két párt sok helyen azért nem indított saját megyei listát, hogy ne ossza meg a közösséget a magyar képviseletet veszélyeztetve – amikor pedig mégis megtette, hazaárulással vádolták. Kelemen Hunor szerint a polgármesterek számát tekintve állítják, hogy a két párt rosszabbul teljesített, 2016-ban kettőjüknek összesen 15 polgármestere volt, 2020-ban már csak tíz.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor pontosított: az EMSZ-jelöltekre a javaslat Mezei János MPP-elnöktől, az EMSZ társelnökétől származik, aki – információk szerint – a két párt fuzió után az EMSZ elnöke lesz. Éppen ezért vele készülnek aláírni az együttműködési megállapodást is. Az RMDSZ különben nem kíván tárgyalóasztalhoz ülni a néppártos Csomortányi Istvánnal a náci karlendítéses eset óta – hangzott el.

Elhangzott az is: Gálfi Árpád, Székelyudvarhelynek ezúttal a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben újraválasztott polgármestere udvarhelyszéki képviselőt és szenátort javasolt az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ mindenben támogatja az udvarhelyi közösséget, de a POL-lal való szövetkezés kizárt, Gálfi Árpáddal pedig nem köthetnek egyszemélyes egyezséget.

Az RMDSZ elnöke elmondta: az idén is biztosítanak helyet a szórvány képviselőjének, aki továbbra is a nagyszebeni Benedek Zakariás, aki a Kovászna megyei listán fog indulni. A MIÉRT ifjúsági szervezettel való együttműködés értelmében jelöltüknek, Oltyán Csongornak a Bihar megyei harmadik helyet ajánlották fel, ami ugyan billegő helynek számít, de jó mozgósítással meg lehet a mandátumot szerezni, vélekedett Kelemen Hunor.

Az RMDSZ összesen 566 jelölttel vág neki a december 6-re tervezett parlamenti választásoknak, 34 megyében teljes, nyolcban pedig nem teljes listát állított össze, a külföldi szavazókörzetekben öt jelöltet indít. Kolozs megyében az RMDSZ szenátorjelöltje László Attila marad, újabb képviselői mandátumra pályázik Csoma Botond megyei elnök. A képviselői lista második helyezettje Talpas Botond MKT-elnök.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol