Karácsonyra kedvencünknek

Karácsonyra kedvencünknek
Karácsony közeledtével gyakran fordul meg a fejünkben: kinek mit is vásárolhatnánk, kinek mire lenne szüksége, és mivel szerezhetnénk örömet szeretetteinknek. Ahol a családhoz házi kedvenc is tartozik, plusz gondot jelenthet az is, hogy örömet szerezzünk neki.

A házi kedvenceknek dedikált piacszegmens nagyon sokat fejlődött és a lehetőségek hatalmas arzenálját ajánlja vásárlóinak. Sajnos, ez a bő választék nem jár együtt a minőséggel és gyakran hasznavehetetlen vagy káros tárgyakkal, tápokkal „gazdagítjuk” háztartásunkat. Ezért, amikor kedvencünknek valamit választunk, legyünk benne biztosak, hogy ezzel tényleg örömet szerzünk neki, és nem azért vásároljuk, mert nekünk tetszik vagy az ügyes elárusító ránk tukmálja.

Mi is az az ideális ajándék, amire kutyánk-macskánk vágyna? Nehéz erre a kérdésre a megfelelő választ megtalálni, mert kedvenceink személyisége is nagyon sokféle, így az elképzeléseik is azzal kapcsolatban mi a világ legjobb dolga.

Kutyáknál relatív könnyű felismerni, mi szerez örömöt. Vannak blökik, akik nagyon szeretik a hasukat, és általában ez minden kutyára érvényes. Ezt figyelembe véve vásárolhatunk nekik valami ünnepi harapnivalót. A kutyáknak rágás közben endorfin szabadul fel az agyukban, boldognak érzik magukat valamint agyilag is kifáradnak, ezért ajánlatos nekik valami rágcsálnivalót biztosítani mind például marhabőr, velős csont, lapos csontok stb. Azonban vigyázni kell, mert a kukoricából és egyéb gabonából készült kekszek bélirritációt, hasmenést okozhatnak.

A játékos ebek, amelyek szívesen hordoznak összevissza tárgyakat, apportíroznak, biztos a legjobban egy új játéknak örvendenek. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy ezek a játékok ne legyenek egyhasználatúak, így inkább arra kell koncentrálni, hogy minél keményebb anyagból legyenek, esetleg legyen egy fogantyújuk is, hogy közösen tudjunk játszani kutyánkkal, hiszen szerintem a gazdival való játék a legnagyobb öröm. Azoknak a kutyáknak, amelyek imádnak sétálni, a legszebb ajándék egy-két nagy séta a természetben póráz nélkül. Természetesen vigyázni kell arra, hogy ne fussanak a nyúl után. A karácsony, mivel általában szabadnapokat jelent, kitűnő időpont arra, hogy megajándékozzuk futni vágyó ebünket egy nagyszerű kirándulással.

És vannak kutyák, akiknek a legnagyobb öröm az, hogy egy icipicivel többet tudunk velük foglalkozni, még ha ez egy hosszasabb simogatásból áll.

Macskáéknál a helyzet egy kicsit pikánsabb. A cicák a nyugodtságot szeretik, és ezért a karácsonyi nagy tumultusban nem lelik örömüket.  Biztosítsuk számukra a lehetőséget, hogy félre tudjanak vonulni egy csendes helyre, ha akarnak, és ez a legjobb ajándék bizonyos esetekben.

A nagyétkű cirmosoknak vásárolhatunk valami finom húsfélét, konzervet, ezzel hálálva meg szeretetüket, ragaszkodásukat. Mivel nem minden cica „hoplás”, ezért igyekezzünk olyan meglepi után nézni, amin kiélhetik az ösztöneiket. Ilyen lehet egy kötéllel ellátott egérutánzatú, lézervilágító alkalmatosság, amire vadászhat, macskafűvel átitatott karomélesítő, aminek a cica és bútoraink is nagyon fognak örvendeni, vagy egy cicaház, ahova elbújhat, felmászhat vagyis gyakorolhatja az igazi ösztöneit.

Bármivel is örvendeztetjük meg kedvenceinket tartsuk szem előtt, hogy  egészségük ne károsodjon, és ösztöneiket megfelelően tudják kiélni. Így a karácsonyfa nagyobb valószínűséggel megússza.

Békés ünnepeket kíván

dr. Dósa Gerő,

állatorvos