JZSUK: évkezdés tükre előtt állva

JZSUK: évkezdés tükre előtt állva
Bár még mindig rendhagyó körülmények között nyitották meg a tanévet, arra figyeltek, hogy legalább az induló és végzős – előkészítő, ötödik, kilencedik, tizenkettedik – osztályok lehessenek a figyelem középpontjában a János Zsigmond Unitárius Kollégium belvárosi unitárius templomban szervezett tanévnyitó ünnepségén. A többi osztály esetében a tanítók és az osztálynevelők az osztálytermekben tartottak évnyitót.

A különböző évfolyamok és szüleik számára a délelőtt folyamán, más-más órában kezdődött az ünnepség, így ezúttal elmaradt az ilyenkor szokásos zsúfoltság, mindenki nyugodtan letelepedhetett egy neki tetsző padban, hogy jól láthassa iskolakezdő gyermekét, rokonát.

Solymosi Zsolt aligazgató a kilencedikes és tizenkettedikes diákoknak tartott áhítatában Pál apostol Korinthusbeliekhez írt leveléből idézett: „Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, amint én is megismertettem”. Elmondta: a kilencedikes diákok előtt még homályos, a tizenkettedikesek előtt már tisztább a tükör, amely tulajdonképpen a válaszkeresés tükre, hiszen mindannyian azt keresik, mi lehet a boldogságuk forrása. Mindenkinek azt javasolta, hogy álljon tükör elé, és foglalkozzon azzal, amit kezdeni szeretne az életével. „Lehet, hogy két hét múlva visszakergetnek bennünket a monitorok mögé, de függetlenül attól, hogy mi zajlik a becsukott ajtókon kívül, keressétek meg azokat a dolgokat, amiket szerettek” – tanácsolta az aligazgató. Végül pedig az Az legyél, akinek látszol című Presser Gábor – Adamis Anna szerzemény sorait idézte: „Az legyél, akinek látszol/És annak látszódj, aki vagy/Az legyél, akinek látszol/S aki vagy”. A dal felcsendült Bónis Réka előadásában, Ördög Ödön zenetanár kíséretében, majd a kilencedikes diákoknak átadták az iskolai rendszabályzatot tartalmazó mappákat.

Borítókép: Medgyesfalvi Róbert