Ismét iskola lett a szászfenesi római katolikus tanintézet

Ismét iskola lett a szászfenesi római katolikus tanintézet
Tanévnyitás után két héttel a római katolikus iskola épületébe költözött a szászfenesi Gheorghe Şincai Általános Iskola három magyar tannyelvű osztálya, az előkészítő, az első és a második. Szőcs Csaba szászfenesi római katolikus plébánostól lapunk megtudta: a költözés a nemrég megkötött, négy évre szóló partnerségi együttműködésnek köszönhető, amelynek keretében az épület tulajdonosaként a plébánia bérbe adta az épületet a szászfenesi polgármesteri hivatalnak, az pedig iskolafenntartó minőségben az általános felekezeti iskola rendelkezésére bocsátja. Az épület felújítása hozzávetőlegesen 20 ezer euróba került, ezt az összeget a szászfenesi római katolikus plébánia fedezte, mondta a plébános. Az osztálytermek berendezését a tanintézmény biztosította. A szombati ünnepi eseményen a világi és egyházi méltóságok beszédei után a gyerekek rögtön birtokukba is vették a felújított épületet. A Szabadságnak nyilatkozó szülők az ottani oktatás előnyeit ecsetelték.

Szombaton vehették birtokukba a szászfenesi magyar gyerekek az új osztálytermeket a volt szászfenesi római katolikus iskolában.

Szőcs Csaba római katolikus plébános köszöntötte az egykori katolikus iskola udvarán megjelenteket.- Nagy öröm számunkra ez a mai nap: mert össze tudtunk fogni, hiszen amikor katolikus elődeink megépítették ezt az iskolát, nagy áldozatot hoztak. A kommunista időben elvették, majd évtizedek múltán visszakaptuk az ingatlant. Az útkeresés évei után az épület ismét az oktatást és a közösséget szolgálja.  Az egykori katolikus iskola ismét tanintézet lett, az egyház és a közösség szolgálatában áll - hangoztatta Szőcs Csaba szászfenesi római katolikus plébános, majd köszönetet mondott   a szászfenesi polgármesteri hivatalnak és a  Gheorghe Şincai Általános Iskolának, hogy  nyitottak voltak az együttműködésre, illetve mindazoknak, akiknek köszönhetően ez megvalósult.

A gyerekek hamar birtokba vették a felújított épületet (Nagy-Hintós Diana felvétele)

Bogdan Pivariu szászfenesi polgármester közölte: az önkormányzat, a római katolikus egyház és az általános iskola közötti együttműködés létrejöttében  nagy szerepe volt  Fodor Norbert RMDSZ-es  községi tanácsosnak, illetve Albert Zoltán alpolgármesternek.

– Együtt teszünk a közösségért, és fektetünk be az oktatásba. Továbbra is támogatni fogjuk az oktatást ebben a történelmi környezetben, ahol régen is iskola működött. Fejlődjön tehát közösségünk, és ne feledjük: együtt erősek vagyunk – mondta Bogdan Pivariu szászfenesi polgármester.

– A minőségi magyar nyelvű oktatás jár minden magyar anyanyelvű gyermeknek. Ennek a megteremtése szülőknek, a diákoknak, a pedagógusoknak egyaránt érdeke. Célunk a versenyképes tudás biztosítása és a magyar identitás megőrzése. Minden magyar gyerek járjon modern és biztonságos iskolába, óvodába. Ezért dolgozunk, és vannak eredményeink is – mondta Albert Zoltán szászfenesi RMDSZ-es alpolgármester.

Bevonulás az iskolába (Szász István Szilárd fotója)

– A pedagógus mindig örvend, ha iskola nyitja a meg kapuit, mert ez csak jót jelent. A szászfenesi közösség, amely részt vette ebben az iskolaépítésben, felfogta, hogy azért kell küzdeni, hogy a gyerekeknek  jobb jövője legyen – fejtette ki Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes.– A plébános úrnak sikerült minket, a gyerekeket és a szüleiket, az iskolát és az önkormányzatot egy helyre összehozni. Kérem, a szülők ne felejtsék el, hogy az iskolai nevelés kevésbé ér célt, ha otthon  nem folytatódik a gyermek nevelése. Legyenek tehát a szülők továbbra is mellettünk, az iskola mellett, és támogassák a magyar nyelvű oktatást – mondta Ilea-Bonda Violeta Ortensia, a szászfenesi Gheorghe  Şincai Általános Iskola igazgatója.  

Több mint 4 ezer magyar él Szászfenesen

– Hatalmas kaland részesei lettünk. Különös településen élünk, ahol minden a fiatalságról,  az életről, a  fejlődésről szól.  Hálásak lehetünk, mert rengeteg a gyermek. A több mint 50 ezer lakosú községben több mint  4 ezer  magyar él. A település régi iskolaépülete újjászületését ünnepeljük, és azt, hogy újra indult a magyar nyelvű elemi oktatás. 1996 óta nem volt magyar nyelvű oktatás Szászfenesen. A 2021-2022 tanévben kezdődött újra. A szászfenesi és a Kolozs megyei RMDSZ, a megyei tanfelügyelőség mellénk állt. A jelenlegi három osztály diákjainak a délutáni foglalkozást és a meleg ételt az Iskola Alapítvány támogatja, a magyar államtól pedig tanszertámogatást kapnak a gyerekek. Gratulálok a szülőknek, akik bevállalták, hogy ide adják a gyermekeiket. Az itt oktató tanítónők jó szakemberek, szívvel-lélekkel foglalkoznak a tanulókkal. A gyerekeknek nem kell órák hosszat utazniuk, hanem az idő alatt tanulhatnak, sportolhatnak, néptánc- és furulyaoktatásban  vehetnek részt. Keressük a megoldást a bölcsődei és óvodai helyek száma bővítésére. Hogy milyen világban élünk, az nagy mértékben függ a templomtól, az iskolától, a családtól és tőlünk, akik itt lakunk. Legyen ez az iskola a nyitottság, a hit, a jó, a tudás és az emberség  helye – mondta Rés Éva RMDSZ-es megyei tanácsos.

A második osztályos gyerekek tanítónője, Halmágyi Enikő kifejtette: három évvel ezelőtt nem is gondolt arra, hogy ilyen hatalmas munka valósul meg, amelyhez mindenki hozzátette a maga részét.

– Néha úgy tűnik, az iskola csak az értelmet fejleszti, a templom pedig valamiféle moralizáló lelkülettel próbál javítani valamit a világon. Ez a hely mutatja, milyen gyönyörűen fonódik össze a tanuló értelmének nevelése és érző lélekké formálódása.   A nevelés lényege: a helyüket megálló, értelmes és Istenben bízó gyermekeket neveljünk.  Az iskola gyümölcse annak, ami hosszú évekkel ezelőtt kezdődött: óvoda majd bölcsőde indult, most iskola indult. Az értelem és a szeretet összefonódásában érlelődött meg ez az új lehetőség – mondta Máté István szászfenesi református lelkipásztor.

Felújított épület várta a gyermekeket (Fotó: Nagy-Hintós Diana)

A Szabadságnak nyilatkozó szászfenesi szülők visszaemlékeztek arra, amikor a mostani második osztályosok kezdték az iskolát: kezdetben több szülő ígérte, hogy oda adja a gyermeket, de aztán másképp döntöttek. Az osztály – ha kisebb létszámmal is – azonban megalakult. A szülők nagyon örcendenek, hogy a szászfenesi magyar oktatási választották a kolozsvári helyett, büszkék a tanítónőkre, és szülőtársaikat arra buzdítják:  bátran adják gyermekeiket a szászfenesi iskolába, mert jó kezekben vannak, a tanítónők nem csak oktatnak, hanem közösséget is építenek.

– Az épület a XIX.  század második felében, az 1880-as években épült, és a római katolikus iskola  működött benne az 1948-as államosításig.  Az egyháztanácsi jegyzőkönyvek legalább fele részben iskolai témákról szól, mivel  a vidéki plébániák   egyháztanácsa egyúttal iskolaszék is volt: tanítókat szerződtetett, ügyeket tárgyalt. Az 1948-as államosításig az egyház valódi iskolafenntartó volt.  1948-ban az épületet államosították, majd a 2000-es évek közepén kormányhatározattal adták vissza az egyháznak.  Volt, amikor krétagyár működött az épületben.  A szászfenesi Gheorghe Şincai  Általános Iskola néhány osztálya  is itt volt.  Aztán az új iskolába költöztették fel az osztályokat, most pedig a három magyar elemi osztály kap helyet – nyilatkozta a Szabadságnak Szőcs Csaba szászfenesi római katolikus plébános, amikor az iskolaépület történetéről kérdeztük.

(Borítókép: A kicsik rövid műsort adtak elő. Fotó: Szász István Szilárd)