Hungarikum kavalkád jótékonysággal

Hungarikum kavalkád jótékonysággal
Aki szereti a magyar nótát, a magyar operettet és a 100 Tagú Cigányzenekart, az biztos ott lesz szeptember 4-én 19 órakor a BT Aréna sportkomplexumban a Hungarikum Kavalkád elnevezésű két és fél órás koncerten. A 75 és 249 lejes jegyeket már mától meg lehet vásárolni a bilete.ro honlapról – mondták el az eseményt ismertető, mai sajtótájékoztatón a szervezők. A koncert jótékony célt is szolgál, mivel a szervezők a bejövetel 5 százalékát a Mazi Egyesületnek utalják át. A civil szervezet a leukémiával küzdő Ingber Gizellát támogatja, de hosszú távú céljai között szerepel további daganatos betegek segítése.

– A Hungarikum Kavalkád elnevezésű koncertsorozat első eseményét szeptember 4-én szervezik a BT Arénában. Három olyan műfajt mutatunk be – a magyar nótát, a magyar operettet és a cigányzenét – ami már önmagában is hungarikumnak számít. Két éve próbáljuk összehozni Beke-Farkas Nándorral, a 100 tagú Cigányzenekar elnök-menedzserével, hogy a három hungarikum előadói ugyanazon előadásban lépjenek színpadra. A Hungarikum Kavalkád Kolozsvárról indul, de terveink szerint a jövőben ellátogatunk a nagyvilágban élő magyar közösségekhez is – fogalmazott Maneszes Márton főszervező énekművész.

Bede-Farkas Nándor elmondta: a 100 tagú Cigányzenekar idén ünnepli létesítésének 35. évfordulóját. Az elmúlt három és fél évtizedben minden földrészt bejártak, 2014-ben pedig hungarikummá minősítették a zenekart Magyarországon. Ennek a felelősségnek azóta is eleget tesznek.

– Nem vagyunk énekes-kísérő zenekar, de teszünk kivételeket, így felléptünk már Bangó Margittal és Rúzsa Magdival is. Kolozsváron már kétszer jártunk a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával, ezek a fellépések számomra kiemelkedő események voltak. Szeretem Erdélyt, szeretem az erdélyi embereket – mondta el Beke-Farkas Nándor, a 100 tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere, aki szerint a következő Hungarikum Kavalkád Magyarországon lesz.

Vígh Ibolya kolozsvári operaénekes elmondta: a magyar nótát gyerekkora óta ismeri és szereti, a 2010-es magyarnóta-versenyen elért helyezése pedig újabb lendületet adott neki a műfaj művelésére. Maneszes Mártonhoz több mint két évtizedes ismeretség és két közös magyarnóta lemez fűzi. Buta Árpád énekes megjegyezte: az előadók számára a szeptemberi koncert jó alkalom a profi éneklésre és a műfaj felvirágoztatására. Megtudtuk: a közönséget is bevonják az éneklésbe.

A koncerten Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Szirmai Albert operettjeiből hangzanak el a legszebb részletek, továbbá ismert és kevésbé ismert magyar nóták, de a 100 tagú Cigányzenekar pusztán hangszeres darabokat is előad.

A koncertjegyekből befolyt összeg 5 százalékát a Mazi Egyesületnek utalják át. Ingber Enikő, az egyesület elnöke elmondta: két éve, amióta lánytestvérénél leukémiát diagnosztizáltak, harcolnak az életéért, és hosszú távon más daganatos betegeken is segíteni szeretnének.

A szeptember 4-i koncertre a jegyek ára 75-249 lej között ingadozik. A 249 lejes jegy a VIP vendégeknek szól, akiknek a koncert szünetében vacsorát szolgálnak fel, és vörösborral koccinthatnak. Összesen 197 VIP-jegyet bocsátanak eladásra. A középár-kategóriás jegyek 98 és 125 lejbe kerülnek.A 75 lejes jegyeken kívül a magasabb árú jegyeknél az egyetemi hallgatók és a nyugdíjasok 10%-os kedvezményben részesülnek.  

Fotó: Bethlendi Tamás