Helyi érdekű vasút – mit old meg, és mit nem?

A vasúttársasággal társulna a polgármesteri hivatal

Helyi érdekű vasút – mit old meg, és mit nem?
Emil Boc polgármester bejelentette: a gépkocsiforgalom megkönnyítése érdekében jobban kihasználnák a vasút nyújtotta lehetőségeket. Már készül egy előmegvalósíthatósági tanulmány, amely azt vizsgálja: mennyire lenne értelme­ Kisbács és a kolozsvári Szent­györgyhegyi/Muncii utat, a kolozsvári repteret és a vasútállomást, illetve a Kisbácsban található 1-es Ipari Park és a nemeszsuki 3-as Ipari Parkot­ összekötő vonatjáratnak. Nistor Dániel kolozsvári városi RMDSZ-es tanácsos szerint az ötlet nagyon jó, sőt ki kellene terjeszteni egészen Gorbóig a tervezett hálózatot, de elengedhetetlennek tartja a helyi érdekű vasútjáratok összehangolását a Román Vasúttársaság járataival. A sűrű vonatmenetrend egyik hiányossága, hogy nem oldaná meg a Szászfenes–Kolozsvár közti zsúfolt gépkocsiforgalmat. Albert Zoltán szászfenesi RMDSZ-es tanácsos inkább a Szászfenest Kolozsvárral összekötő terelőút megépítését tartja jobb megoldásnak.

 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal már elkezdte egy előmegvalósíthatósági tanulmány elkészítését, amely úgynevezett helyi érdekű vasútjáratok bevezetésének lehetőségét és előnyeit vizsgálja. Ha a terv megvalósul, Kolozsvár lesz az első romániai város, amely a városi mobilitási tervbe beilleszti az állami vasúttársaság által biztosított infrastruktúrát, azaz a vasúti sínhálózatot. A polgármester úgy véli, kár lenne kihasználatlanul hagyni a már lefektetett vasúti síneket. A vasúti szerelvények beszerzése és vasúti megállók kialakítása pedig kevesebbe kerülne, mint például a metró vagy a terelőút megépítése.
Emil Boc elsősorban a Kisbács települést a Szentgyörgy­hegyi/Muncii úttal összekötő vonatjáratot említette. A polgármester azt is elismerte, hogy Szászfenes falut, mivel nem rendelkezik vasútállomással, nehéz lenne hozzácsatolni a hálózathoz, habár a legnagyobb gépkocsiforgalom Szászfenes és Kolozsvár között jellemző, és ennek a közlekedési problémának a megoldása a legsürgetőbb. A polgármester szerint a két helységet összekötő vasútvonal megépítése „nehéz, de nem lehetetlen”.
Az ötlet már felmerült korábban, és a vasúttársaság is egyetértett az elgondolással, ám a megvalósításhoz arra van szükség, hogy a társaság társuljon az érintett települések önkormányzataival. A vasúttársaság egyik idei közleményében a Tetarom 1-es és 3-as ipari parkot összekötő járatot, illetve a kolozsvári nemzetközi repteret a vasútállomással összekötő járatot említette megoldható kérdésként. Azt is közölték, hogy a kolozsvári vasútállomás és a reptér között a vonatok óránként legtöbb 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnének. A megállók és vasúti szerelvények árát a helyi, vagy az országos költségvetésből, illetve uniós pénzből fedeznék. A nyáron Maria Magdalena Grigore szállításügyi államtitkár is jó ötletnek tartotta a helyi érdekű vasút megvalósítását.
Nistor Dániel kolozsvári RMDSZ-es tanácsos is jó ötletnek tartja a helyi érdekű vasútvonal kialakítását, ám nagyon fontosnak tartja a vasúttársasággal való egyeztetést, hogy a társaság járatai és a helyi érdekű vonatok ne akadályozzák egymást. A tanácsos szerint a tervezett vasúthálózatot akár Andrásházáig (Radaia) vagy Gorbóig is ki kellene terjeszteni.
Sajnos a jelenlegi vasúti sínek nem oldják meg a Szászfenes és Kolozsvár közti oly zsúfolt gépkocsiforgalom gondját, mivel Szászfenes nem rendelkezik vonatállomással. Albert Zoltán szászfenesi RMDSZ-es tanácsos szerint csakis a már évek óta tervezett, Kolozsvárt Szászfenessel összekötő terelőút tehermentesíthetné a forgalmat, amelyre ugyan a kivitelezési versenytárgyalást már tavaly megszervezték, de a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendeletet még mindig nem bocsátották ki.

A két helyi tanácsos a Szászfenes–Kolozsvár vasútvonal létrehozását elsősorban a telek-kisajátítások miatt tartja megoldhatatlannak.