Hat új Wizz Air járat Kolozsvárról

Hat új  Wizz Air járat Kolozsvárról
Régi vágya teljesült a régió lakosságának azáltal, hogy a marosvásárhelyi légikikötőnél bekövetkezett műszaki gondok miatt a magyar érdekeltségű Wizz Air fapados légitársaság Kolozsvárra helyezte át járatait – beleértve a budapesti légi kapcsolatot is. Erről is beszélt tegnap a magyarul is kiválóan beszélő, a cég kommunikációs osztályának vezetője. A kolozsvári repülőtér gazdasági igazgatója kijelentette: külön öröm számukra, hogy a Wizz Air új járatokat indít, serkentve ezáltal a repülőtér forgalmát, a turizmust és a gazdasági életet. Vallois bejelentette: 2017-től a Kolozsvár Maratont a légitársaság égisze alatt szervezik.

Vallois Tamara kommunikációs vezető közölte: a kolozsvári repülőtérről jövőre 10 éve járatokat üzemeltető Wizz Air a hatodik gépet (ára majdnem 100 millió amerikai dollár) állomásoztatja majd nálunk és márciustól négy teljesen új járat indul Stockholmba, Pozsonyba, Larnacára és Máltába. Ugyanakkor tovább üzemeltetik a marosvásárhelyi repülőtérről átvett frankfurti és Baden Baden-i járatokat is. Ezen kívül sűrűbben repülnek gépek Bázelbe, Nürnbergbe, Dortmundba, Barcelonába, Bergamóba és Londonba.
– Az elmúlt 9 évben Kolozsvárról összesen 6,5 millió utast szállítottunk a világ különböző részére, 2007 óta folyamatosan nőtt az utasok száma. Míg például tavaly valamivel egymilliónál több személyt szállítottunk Erdély fővárosából, idén november végéig ez a szám 1,2 millióra nőtt, így 2016-ban 19 százalékos növekedést könyvelhetünk el. Egy nemzetközi ügynökség a szállított utasok függvényében határozza meg egy cég hány közvetett állást hoz létre. Eszerint a Wizz Air 840 munkahelyet hozott léte az elmúlt időszakban – fogalmazott a kommunikációs vezető.

Vallois Tamara arról is beszélt, hogy a cég folyamatosan növelte romániai piaci részesedését, jelenleg 30%-os aránynálszázaléknál tartunk.  A Wizz Air a legnagyobb Romániában üzemelő légitársaság – mondta.

Lapunk természetesen a Marosvásárhelyről áthelyezett Kolozsvár–Budapest járatról érdeklődött elsősorban. Vallois a Szabadsággal közölte: az elkövetkező hat hónapban biztos Erdély fővárosából üzemel majd a járat, ezután pedig a cég ismét elemzi a helyzetet. Nem zárta ki azt sem, hogy úgy Kolozsvárról, mint Marosvásárhelyről üzemeljen a budapesti Wizz Air járat.

Bejelentették: a 2017. április 9-én tartandó Kolozsvár Maraton a légitársaság neve alatt zajlik majd. – 2010 óta szervezzük ezt a nemzetközi eseményt. Tavaly például 4600 személy vett részt 22 országból – mondta Horaţiu Morar, a Runners Club vezetője. Vallois Tamara bejelentette: jövőre minden regisztrált résztvevő 20 eurós vouchert kap a Wizz Air részéről.