Jeffrey D. Sachs: Fontos az akadémiai környezet a fenntartható fejlődésben

Jeffrey D. Sachs: Fontos az akadémiai környezet a fenntartható fejlődésben
A kormányhivatal alárendeltségébe tartozó fenntartható fejlődési főosztály meghívására Romániába látogatott Jeffrey D. Sachs professzor, a világ három legbefolyásosabb közgazdászának egyike. Miután Bukarestben konferencián vett részt, tegnap Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) avatta díszdoktorává. Jeffrey D. Sachs a sajtó képviselőivel is találkozott a kincses városban.

A sajtóértekezleten szintén résztvevő Benedek József egyetemi tanár kiemelte, hogy a 18 éve ENSZ-főtanácsosként és a Fenntartható Fejlődési Központ igazgatójaként tevékenykedő Sachs tizenhét fenntartható fejlődési cél gyakorlatba ültetésén dolgozik, és elérkezettnek látja az idejét annak, hogy ebbe a globális rendszerbe a BBTE is bekapcsolódjon. Sachs szerint a globális célok elérése nagy kihívás, ezért is rül annak, hogy a román kormány munkáját segítő fenntartható fejlődési főosztály jött létre. 

Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora, államtitkár hozzátette: Romániának ki kell használnia azokat a lehetőségeket, amelyek a fenntartható fejlődésért 193 ENSZ-tagállam által aláírt Agenda 2030 program kivitelezésében, és az ország jövő félévi EU-elnökségében rejlenek. A prioritásokon már dolgoznak, és egy hónap múlva közzé teszik.

Jeffrey D. Sachs professzor a fenntartható fejlődés és a globális gazdaság, valamint a harmadik világbeli szegénység leküzdése terén világviszonylatban az egyik legismertebb szakértő. Pénteken Kolozsváron a sajtónak kifejtette: nem szabad figyelmen kívül hagyni a tartós fejlődés fontosságát. Kolozsvár, mint az egyetemek városa, és komoly IT-központ, megfelel az együttműködési követelményeknek.

A vendéget, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politikatudományi, Közigazgatási és Kommunikációs, valamint Földrajz karának javaslatára, tegnap az egyetem díszdoktorainak soraiba vették fel. Ioan Bolovan egyetemi tanár elmondta: a szegénység és az anyagi különbözőség elleni harcban a professzor úttörő munkát végzett akkor, amikor az éhség még a világ sok országában jellemző jelenség, vagy több mint két millióan krónikus túltápláltságban szenvednek. Benedek József, a BBTE szenátusának alelnöke mondott laudációt. A ceremónián Ioan Chirilă, a szenátus elnöke nyújtotta át az ünnepeltnek kijáró jelképeket és ajándékokat. Jeffrey D. Sachs ünnepi beszédben köszönte meg az elismerést.