Filmnézéssel is segíthetjük az ukrajnai háború áldozatait

Az Astra Film három ukrán dokumentumfilmet tett online elérhetővé

Filmnézéssel is segíthetjük az ukrajnai háború áldozatait
Jótékonysági akcióval segíti az ukrajnai háború károsultjait a nagyszebeni Astra Film: az ország legnagyobb dokumentumfilmes szemléjét, az Astra Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivált is szervező egyesület három ukrán háborús dokumentumfilmet tett elérhetővé weboldalán, az alkotások megtekintéséből befolyó összeget pedig a háborús övezetek megsegítésére fordítják – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, az Acțiune prin non-ficțiune pentru Ucraina nevet viselő kezdeményezés részeként a romániai közönség olyan dokumentumfilmeket tekinthet meg, amelyek valós történeteket mutatnak meg a háború sújtotta szomszédos országból. „A segítségnyújtás azt is jelenti, hogy megmutatjuk az igazságot, a dokumentumfilm pedig mindig az igazságot mutatja meg” – írják.

A www.astrafilm.ro weboldalon március 14-ig megtekinthető Alina Gorlova No Obvious Signs című 2018-as dokumentumfilmje. Az alkotás egy háborúból hazatérő nő történetét mutatja be, aki poszttraumás stressz szindrómával és pánikrohamokkal küzdve próbál meg visszazökkeni a mindennapi életbe.

Jelenet a No Obvious Signs című filmből. Fotó forrása: imdb.com

A jótékonysági program részeként Alina Gorlova egy másik, nemzetközi fesztiválokon sikerrel szereplő filmje is megtekinthető holnapig, március 11-ig: a This Rain Will Never Stop című 2020-as alkotás a húsz éves Andriy Suleyman történetén keresztül ábrázolja a háborúk és békék állandó körforgását az emberiség történetében. A film központi karaktere stabil jövőt próbál építeni magának, de a szíriai polgárháborúból az ukrajnai harcokba csöppen, létezését az élet és a halál örökös váltakozása keretezi.

Március 11-ig még megnézhetik az érdeklődők a Simon Lereng Wilmont által rendezett 2017-es Ugatás a távolból (The Distant Barking of Dogs) című alkotást is. A film a nagymamájával élő tízéves kelet-ukrajnai fiú, Oleg történetén keresztül vizsgálja, milyen hatással van a háború a gyermekekre.

Mint írják, az Ugatás a távolból megtekintéséből befolyó összeget az UNICEF-nek, a This Rain Will Never Stop és a No Obvious Signs bevételét pedig a rendezőnek, Alina Gorlovának továbbítják a szervezők, aki jelenleg is önkéntes humanitárius akciókban vesz részt a háború sújtotta Kijevben.

(Borítókép: Képkocka a This Rain Will Never Stop című alkotásból. Fotó forrása: imdb.com)