Figyelem: egész hétvégén át tartó magyar film-áradat következik!

Figyelem: egész hétvégén át tartó magyar film-áradat következik!
A magyar film napját 2018 óta április 30-án ünnepeljük annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című ismeretterjesztő filmjét. Mivel idén 120. évfordulójához érkezett ez az alkotás és így a magyar filmtörténet is, a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és streaming szolgáltatók száznál is több magyar filmet tűznek műsorra hétvégén.

Az RTL a Brazilok című vígjátékot tűzi műsorra: a történetben egy magyar falu minden lakója sport lázban ég, miután kiderül, hogy egy titokzatos milliomos úgy döntött, kiutaztatja Brazíliába szülőhelye legjobb focistáit. Ezt követően a négy Magyar Filmdíjjal kitüntetett Rossz versek televíziós premierjét láthatják a csatornán a nézők.

A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n is: a Kovács Lajos, Kulka János és Scherer Péter főszereplésével készült akció-vígjáték, az Argo 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a Sose halunk meg, a Pappa Pia és Bacsó Péter maró szatírája, A tanú is látható a hétvégén. A Moziverzum csatornán megtekinthető a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi film, a Mancs, a Kovács Patrícia és Fenyő Iván főszereplésével készült 9 és ½ randi, A pál utcai fiúk filmváltozata is – amely az első magyar Oscar-jelölt volt –, valamint Jankovics Marcell nagyszabású János vitéz feldolgozása is.

A Duna Televízió április 30-án szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusát, a Meseautót és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora borealis-t. Az M5-ön látható a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a Szerelem és az Oscar-díjas Saul fia, valamint válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna World-on újra lehet nézni az Oscar-díjas Mephisto-t és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű magyar egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a Macskafogóval. Az M2 gyerekcsatornán többek között Mekk Elek, Frakk, Süsü, A Mézga család, a Kuflik és Bogyó és Babóca várja a kicsiket. 

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az 50-es éveknek görbe tükröt állító Csocsó, avagy éljen május elseje! kerül műsorra, a HírTV pedig a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A tizedes meg a többiek című alkotást vetíti. 

Az HBO is ünnepi magyar filmkínálattal készül: műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb fekete komédiáját, a Drakulics elvtársat és a Seveled című közönség kedvenc rom-komot Tenki Rékával és Mészáros Bélával a főszerepben. A Cinemax magyar film estet tart az Apró mesékkel, a Valannal és a FOMO-val, valamint 2020 legnézettebb magyar vígjátékával, a Pesti balhé tévés premierjével.

Az HBO GO dedikált, magyar film napi válogatást tesz elérhetővé, a Cinego streaming szolgáltató pedig a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjti össze az ünnepnapra. A Netflix a kínálatában elérhető több mint 40 magyar alkotással ünnepel, köztük a Valami Amerika mindhárom részével. 

A jubileumi események és projektek bemutatására a Nemzeti Filmintézet egyedülálló honlapot indított – filmarchiv.hu/hu/120 –, ahol többek között 120 év / 120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gazdag gyűjteményéből. Megismerhetjük a filmtörténészek által leginkább keresett 120 teljesen elveszett vagy csak töredékesen ránk maradt filmalkotást, továbbá a Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Programot, amelynek célja a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatása, hozzáférhetővé tétele és lehetőség szerinti hazahozatala.

(Borítókép: jelenet Mészáros Márta 2017-es Aurora Borealis (Északi fény) című filmjéből)