Európai doktorátus a BBTE-n

Európai doktorátus a BBTE-n
Országos szinten a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezeti be elsőként az Európai Doktorátust, miszerint a doktori dolgozatot idegen nyelven írják és védik meg az érdekeltek.

A BBTE ezzel az uniós doktori tanulmányokat végzett személyek beilleszkedését ösztönzi az európai akadémiai és társadalmi-gazdasági kontextusba.

Az Európai Doktorátus bevezetését az Európai Egyetemek Szövetsége javasolta. Azok a doktorandusok részesülhetnek ebben, akik legkevesebb 4 hónapot egy uniós tagállambeli egyetemen töltöttek, a másik feltétel pedig az, hogy a doktori dolgozat megvédésekor kinevezett bizottságnak legalább egy tagja egy híres európai egyetemről kell, hogy érkezzen.

A BBTE szerint jó lenne, ha az Európai Doktorátus megszerzéséhez a jelöltek munkatársaikat a legjobb 500 egyetem munkatársai/kutatói közül választanák ki, illetve olyan egyetemi konzorciumok tagjait kérnének fel, amelynek a BBTE is tagja. A sikeresen doktoráló személy az országos követelményeknek megfelelő doktori oklevél mellé egy angol nyelven megírt Európai Doktori Tanúsítványt is kap majd.