Európa Kupa: Gyenge játékkal is nyert az U-BT

Európa Kupa: Gyenge játékkal is nyert az U-BT
Mihai Silvăşan, a Kolozsvári U-BT vezetőedzője nem volt elégedett mérkőzés végén tett nyilatkozatában tanítványai játékával, de a 15 pontig jutó Karlo Zganec is elismerte, hogy túl sok hibát követtek el és nem volt átütőerejük, energiájuk. Ennek ellenére a kolozsvári csapat megnyerte a férfi kosárlabda Európa Kupa negyedik fordulójában a BT Arénában rendezett mérkőzést a svéd Södertalje Kings ellenében, és végül is csak ez számít, hiszen így egyetlen győzelemre került a továbbjutástól a FIBA Európa Kupában.

Miután a kolozsváriak korábban Svédországban is nyerni tudtak (86:80), hazai pályán egyértelműen favoritnak számítottak, s ennek megfelelően ők szerezték a találkozó első két kosarát. Az agresszíven védekező, válogatott játékosokat is felvonultató svédek azonban nem hagyták meglépni a hazaiakat, 7:2 után 9:9-re kiegyenlítettek, s folyamatosan nyomás alatt tartották az U-BT-t, amelynek a negyed végén csak egyetlen pont volt az előnye. A második negyed svéd kosárral kezdődött, ezzel a vendégek először vezettek a mérkőzés során. A kolozsváriak látványos támadás végén vették vissza az előnyt, majd Zganec triplájával „nyomatékosították” azt. A másik oldalon Callis talált be, majd egy 6:0-s hazai sorozat következett (32:24), hogy aztán ismét minden kezdődjön a „nulláról” (34:34). Az U-BT végül behúzta ezt a negyedet is, de továbbra is kétesélyes volt a találkozó végkimenetele.

Térfélcsere után bő két perccel először lett kétszámjegyű a különbség a hazaiak javára (48:37), de a vendégek edzője azonnal időt kért és gatyába rázta csapatát, amely ismét zárkózni kezdett, s ha fordítani nem is tudott, a negyed végére 4 pontra csökkentette hátrányát. Az utolsó negyedet a sérüléséből végre felépült Kuti Nándor Levente triplája „avatta fel”, ami némi önbizalmat adott a gárdának (63:56). A svédeket azonban nem ejtette kétségbe a hétpontos különbség, hamarosan ismét lőtávolságba kerültek (68:67), és a legjobbjait pályán tartó Silvăşan kétségbeesésére 71:69-nél már az egyenlítésért játszottak. Erre két lehetőségük is volt, de előbb Gaddefors, majd Eric Adams ügyetlenkedte el a támadásokat – utóbbitól Patrick Richards lopta el a labdát, majd a Kerron Johnsonnal végigvitt ellentámadás végén fontos kosarat dobott. Ekkor még több mint négy perc volt hátra a mérkőzésből, s miután Gaddefors faultja után Calnicenco mindkét büntetője ült, ismét körvonalazódni kezdett a hazai siker (75:69). Ráadásul a svédek a következő támadás végén ismét nem találtak be, a lepattanót Kerron Johnson hozta, és a vendégek jobbnak látták szabálytalanul megállítani az ellentámadást. Az ilyenformán elkezdődött taktikai csatában már megmutatkozott a hazaiak tapasztalata, s a mozgalmas utolsó három perc elteltével újabb sikernek örvendhetett a kolozsvári közönség.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Södertälje Kings 85:74 (21:20, 19:15, 20:21, 25:18); a hazai pontszerzők: Darko Planinics 18, Karlo Zganec 15, Patrick Richard 14, Kerron Johnson 8, Artis Ate és Rareş Uță 7–7, Donatas Tarolis 6, Andrei Calnicenco és Kuti Nándor Levente 5–5.

A G-csoport másik mérkőzésén: • Jenyiszej Krasznojarszk (orosz)–Balkan Botevgrad (bolgár) 84:69; a csoport állása: 1. Krasznojarszk 7 pont, 2. U-BT 7 pont, 3. Södertälje 5, 4. Botevgrad 5 – pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény az első számú rangsoroló kritérium. Legközelebb a Jenyiszej a Södertälje otthonába, az U-BT pedig Botevgradba látogat; a kolozsvári meccsen Silvăşan legénysége 12 ponttal nyert.

Először veszített a Körmend

Ami a további két román csapat kupaszereplését illeti, a D-csoportban a Nagyváradi ESK MSC ugyan csak 5 pontot (!) dobott a második negyedben, de a fordulatos visszavágón még így is megverte a Nagyszebeni ESK-t, utóbbi otthonában. A bajnokságban címvédő Körös-partiak 75:69 (27:17, 5:28, 25:11, 18:13) arányban diadalmaskodtak, ezzel továbbra is százszázalékosak a csoportban (8 pont), míg a szebeniek nyeretlenek (4 pont). Közben a török Bahcesehir College 79:70-re nyert a svájci Fribourg Olympic ellen, így már biztos, hogy a Várad mellett a jelenleg 7 pontos törökök jutnak tovább.

A magyar csapatok közül az eddig hibátlan Körmend meglepetésre hazai pályán kikapott a dán Bakken Bears csapatától – 80:86 (25:21, 16:20, 19:19, 20:26) –, így még nem biztosította továbbjutását a csoportkör második szakaszába.

A H-csoport állása: 1. Bakken Bears (dán) 7 pont, 2. Egis Körmend 7, 3. Legia Varsó (lengyel) 5, 4. Kataja (finn) 5.

Az A-csoportban szereplő PVSK hazai pályán egyetlen ponttal kikapott az Inter Bratislavától, eredmény: PVSK-Veolia–Inter Pozsony/Bratislava (szlovákiai) 93:94 (36:25, 16:29, 21:21, 20:19). A Pécsnek egy győzelem mellett ez volt a harmadik veresége, így 5 ponttal utolsó a csoportjában; vezet a portugál Benfica 7 ponttal az egyaránt 6 pontos holland Leiden és a pozsonyi gárda előtt.

A négyes csoportok első két helyezettje jut a 16 csapatot felvonultató második szakaszba, ahol négy kvartettbe sorolják majd be a résztvevőket.

BL: SZOMBATHELYI VERESÉG ISZTAMBULBANA Szombathely 25 ponttal kikapott a török Besiktas Isztambul vendégeként kedden a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája ötödik fordulójában. A fennállása első Bajnokok Ligája-szezonjában szereplő magyar bajnok az utolsó negyed elejéig nem volt nagyon leszakadva ellenfelétől, de nem bírta a végjátékot, így összességében sima vereséget szenvedett, így két győzelemmel és három vereséggel áll csoportjában, csakúgy mint a Besiktas.

Borítókép: Kerron Johnson (labdával) és Patrick Richard (balra) mindent megtett a kolozsvári sikerért – FOTÓ: WWW.U-BT.RO

Eredmény: D csoport, 5. forduló: Besiktas Isztambul (török)–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 74:49 (14:12, 19:15, 17:14, 24:8); a Falco ezzel visszacsúszott a nyolcas csoport utolsó előtti helyére.