Erdélyieknek, Erdélyből és Erdélyről: 15 éves az Erdély TV

Elsősorban az itt élő magyar közösségre összpontosítanak

ETV, erdély TV
Az Erdély TV az elmúlt 15 év alatt nagy utat járt be
Megalakulásának 15. évét ünnepli idén az Erdély TV, amely „ma már a legnagyobb lefedettséggel és nézettséggel rendelkező, magyar nyelven sugárzó televízióadó Romániában” – emelte ki a televízió főszerkesztője, Szepessy Előd. A kábeltelevíziós társaságok kínálatában is benne levő adó ma már valóban minden házhoz, tévénézőhöz eljut, és műsorai révén segít tájékozódni, eligazodni a mindenna­pokban, legyen szó politikáról, gazdaságról, kultúráról, egyszóval a bennünket körülvevő világról – ezáltal igyekszik a legfőbb küldetését teljesíteni. Egy televíziócsatornának a nézői adják meg a létjogosultságát, és a kölcsönös bizalom és hűség teszi azt igazán értékessé – véli a főszerkesztő, azt is hangsúlyozva, hogy a tájékoztatás terén elsősorban Erdélyre és az itt élő magyar közösségre összpontosítanak. Szepessy Előddel készített interjúnkban szó esik a tévé történetéről, műsorkínálatáról valamint további terveikről is.

 Tizenöt év televíziózás már megalapozza a múltat, tapasztalatot és gyakorlatot jelent, ugyanakkor feljogosít arra, hogy tovább tervezzen a jövőre nézve. Mindezeket elmondhatja magáról az Erdély TV, amely idén ünnepli megalakulásának 15. évét. Egyáltalán honnan kezdődött ez a történet, miként zajlott a tévé megalakításának a folyamata? Főszerkesztőként miben látja általában a televíziónak a fontosságát, előnyét, és azt, hogy milyen vagy milyennek kellene lennie a jó tévének, műsorszolgáltatásnak? 

Az Erdély TV története a 2000-es évek elejére nyúlik vissza, amikor egyértelműen kialakult az a közösségi igény, hogy az erdélyi magyarok számára olyan televízió jöjjön létre, amely Erdélyben, Erdélyről és az erdélyi magyarokról szól. 2003-ban az akkori magyar miniszterelnök, Medgyessy Péter, Markó Béla RMDSZ-elnökkel egyeztetve megígérte, hogy támogatják az erdélyi magyar televízió létrejöttét és működését. E célból jött létre a Janovics Jenő Alapítvány, amelynek elnöke Nagy Zsolt volt. Medgyessy Péter kormányfő ígérete szerint egymilliárd forinttal támogatták volna a televízió létrehozását, továbbá évente egymilliárd forinttal a működését. Ez azonban nem valósult meg, a magyarországi politikai változások miatt csupán háromszázmillió forint céltámogatás érkezett az informatikai és távközlési minisztériumon keresztül.

A Janovics Jenő Alapítvány 2007-ben felkérte Szudár Lászlót, a békéscsabai Csaba TV tapasztalt producerét, hogy az immár jóval szerényebb anyagi forrásokat figyelembe véve dolgozzon ki megvalósítási tervet az Erdély TV elindítására és működtetésére. A tervet 2007 decemberében fogadta el a kuratórium, 2008 nyarán már kísérleti adásokat sugároztunk, novemberben pedig már bekerültünk az egyik kábeltévé-hálózat műsorkínálatába.

Fontos kiemelnem, hogy a magyar kormánytól kapott háromszázmillió forintos támogatás mellett a Takács Csaba által vezetett Communitas Alapítvány nélkülözhetetlen pénzügyi segítsége is kellett ahhoz, hogy az Erdély TV és az Erdély FM rádió létrejöhessen, stúdióját Marosvásárhelyen felépítse és kialakítsa, majd elinduljon és a mai napig működni tudjon.

Én 2006 óta dolgozom a Janovics Jenő Alapítványnál. Nagy Zsolt, akivel már korábban is együtt dolgoztam, felkért, hogy csatlakozzam az alapítványhoz ügyvezető igazgatóként, és segítsek az Erdély TV létrehozásában. Közben a televízió főszerkesztője is lettem. Ez a munka hatalmas kihívást jelentett, de egyben rendkívül izgalmas és sokoldalú volt, amit nagyon megszerettem. Mindig csapatban, közösségben gondolkodtam és úgy vélem, hogy a mai napig ez az Erdély TV egyik erőssége. Különösen hálás vagyok, hogy 15 év távlatából visszatekintve részese lehettem ennek a munkának és végigkövethettem az Erdély TV fejlődési útját.

„Mindenhol jelen vagyunk”

Az Erdély TV az elmúlt 15 év alatt nagy utat járt be: ma már a legnagyobb lefedettséggel és nézettséggel rendelkező, magyar nyelven sugárzó televízióadó Romániában. A legfrissebb nézettségi adatok szerint 500 ezer főre becsülhető azok száma, akik napi vagy heti rendszerességgel követik az Erdély TV műsorait, ugyanakkor a legfontosabb online platformokon is elérhetőek vagyunk. 

Nem volt két egyforma év, de mindig sikerült valamit javítani, kicsit előrébb lépni, valamiben fejlődni. A rendelkezésünkre álló forrásoknak és eszközöknek megfelelően a csatorna évről évre meg tudott újulni. Az elmúlt 15 év alatt több mint kétszáz kolléga dolgozott itt állandó munkatársként vagy bedolgozóként, és mindenki hozzáadott valamit azokhoz az értékekhez, amelyeket az Erdély TV képvisel és közvetít az erdélyi magyar közösség felé.

Működésünk kezdetétől, a napi híradózás mellett hatvan saját gyártású műsort hoztunk létre, ebben közel egymillió interjút, riportot és tudósítást készítettünk, rengeteg stúdióvendéggel, bemutatva az erdélyi valóságot. Úgy vélem, hogy az Erdély TV a több ezer elkészített műsorral, az általunk sugárzott dokumentumfilmekkel az erdélyi magyar közösség egyik legfontosabb és legmeghatározóbb médiaintézményévé vált.

A néző a legfontosabb

Az igazi televízió állandóan megújul, és igazodik a világ változásaihoz. A tartalomgyártás eszközei és formái, valamint a nézői szokások folyamatosan változnak. Nem változhat azonban a nézők iránti elkötelezettségünk: feladatunk, hogy kiszolgáljuk őket. Számunkra a néző a legfontosabb. A televízió legfőbb küldetése, hogy segítse a nézőit eligazodni a mindennapokban, legyen szó politikáról, gazdaságról, kultúráról, egyszóval a minket körülvevő világról. A televíziócsatorna lényegében a nézőivel él: ők adják meg a létjogosultságát, és a kölcsönös bizalom és hűség teszi a csatornát igazán értékessé.

 Az elmúlt években sokat alakult, változott az Erdély TV kínálata. De tekintsünk vissza ezen a téren is, hogy milyen műsorszerkezettel indultak és hol tartanak most, illetve milyen szempontok szerint választanak és működtetnek rovatokat. Minden bizonnyal lényeges a nézők részéről érkező visszajelzés is, a legnézettebb vagy legnépszerűbb műsorokat illetően. Mégis, mennyire sikerül a szerkesztőségnek gyakorlatba is ültetni az elképzeléseiket, ami a tematikát vagy a műsorrácsot illeti? Továbbá az előre tekintés se maradjon ki: milyen terveik vannak a jövőre nézve? 

 Másfél évtizede a közszolgálatiság jegyében kezdte el működését az Erdély TV, és műsorai azóta is olyan felületet jelentenek, amelyen az erdélyi magyar társadalom a lehető leggazdagabb, legváltozatosabb valóságában mutathatja meg önmagát. Ennek megfelelően arra törekszünk, hogy a műsoraink széles körben tájékoztassanak, értéket közvetítsenek, szórakoztassanak, és megszólalási lehetőséget biztosítsanak az erdélyi magyar értelmiség számára. 

Erdély így él

A tájékoztatás terén elsősorban Erdélyre és az itt élő magyar közösségre összpontosítunk. A híradóink és háttérműsoraink hiteles képet adnak a helyi, országos és nemzetközi eseményekről. Kiterjedt tudósítóhálózatunk révén ott vagyunk az erdélyi településeken, de partnereinken keresztül a Kárpát-medencei magyarságra is figyelünk.

Fontosnak tartjuk az értékteremtést és az értékközvetítést is. Műsorainkban olyan alapértékeket helyezünk előtérbe, mint a család, a szabadság, a demokrácia, a környezettudatosság, az esélyegyenlőség, a tolerancia, az európaiság és a hit, valamint a nemzeti identitástudat és a kulturális értékek.

A szórakoztatás terén is igyekszünk az erdélyi jellegzetességeket és identitást előtérbe helyezni, olyan műsorokat készíteni, amelyekben a helyi kultúra és szokások vannak előtérben, így biztosítva a nézők számára az otthonosság érzetét.

Végül, de nem utolsósorban, platformot biztosítunk az erdélyi magyar értelmiség, közszereplők, kultúremberek és szakértők számára. Törekvésünk, hogy ne csak a már ismert arcokat mutassuk be, hanem új, tehetséges személyiségeket is felfedezzünk és támogassunk.

Mindezek összességében alkotják az Erdély TV 24 órás műsorkínálatát, amely a nézőink igényeire és az erdélyi magyar közösség sajátosságaira épül.

Az Erdély TV műsorkínálatának gerincét a saját gyártású műsorok alkotják. Így próbálunk aktuálisak és egyediek maradni a televíziós médiapiacon. Nem kis kihívást jelent, hogy a napi Híradó mellett hétköznaponként két élő műsorral is jelentkezünk: a Mozaik, amely aktuális, színes, de egyben közérdekű témákkal foglalkozik, illetve a 24plusz, amelynek elsődleges célja, hogy nap mint nap gyorsan és átfogóan reagáljon, valamint értelmezze a legfontosabb politikai döntéseket és eseményeket. Az esti idősávban tematikus magazinműsorokkal jelentkezünk, mint például a Metszet, Jó napot, megjöttem, Kultúrcsepp, Nőszemközt. Hétvégenként pedig a Hitélet és az Üzenet szeretettel című műsorokkal várjuk a nézőinket, vasárnap esténként magyar filmklasszikusokat nézhetnek a nézőink. Ugyanakkor rengeteg különkiadású műsorral gazdagítjuk a műsorkínálatunkat.

Szepessy Előd: mindig csapatban, közösségben gondolkodtam, és úgy vélem, hogy a mai napig ez az Erdély TV egyik erőssége

Merem állítani, hogy az Erdély TV az a televíziócsatorna, amelyik a leginkább szól az erdélyi magyarokról. Éppen ezért úgy gondolom, hogy ma már nemcsak ott tartunk, hogy az Erdély TV-t ismerik a romániai magyar nézők, hanem sajátjuknak is tekintik, megszerették, és számítanak erre a tévére. És nemcsak az a több százezer néző, hanem azok az intézmények, civil szervezetek, egyesületek, önkormányzatok is, amelyekkel napi kapcsolatban vagyunk, és számítanak arra, hogy az általuk szervezett eseményekről beszámolunk.

Tizenöt év távlatából elmondható, hogy szükség van a közszolgálatiságra és a minőségi tartalmakra, amelyeknek az Erdély TV igyekszik a legjobb tudása szerinte eleget tenni.

„15 év egy érzés”

A napokban zárul a 15 éves ünnepi sorozatunk, úgy gondolom, hogy az ünnep lényege, hogy időt és alkalmat teremtsünk magunknak és környezetünknek annak érdekében, hogy számba vegyük mindazt a sok jót és szépet, amelynek részesei voltunk, és ebből merítve bátrabban és magabiztosabban tekintsünk előre, új terveket és kihívásokat megfogalmazva.

Az elmúlt 15 év tele volt kihívással, az elkövetkező időszakban pedig újabbak jönnek a tévé életében is. Nagyon tudatosan kell figyelnünk arra, hogy a nézői szokások átalakulóban vannak, sokan már nem a hagyományos módon, hanem az online platformokon követik a tévéműsorokat. Ez egyrészt lehetőség az új célközönség elérésére, ugyanakkor nagy kihívás is, hogy a virtuális tér médiazajában a tévé látható legyen a műsoraival.

Új műsorok, új formátumok

Nagyon népszerűekké váltak a podcastműsorok, ezért ezen a téren is szeretnénk tovább fejlődni, hogy az Erdély TV kínálatában egyre több ilyen műsor kapjon helyet, annak érdekében, hogy a hagyományos televíziós formátumok mellett a modern médiafelületeken is minél szélesebb közönséget tudjunk megszólítani. 

Az ősz óta a podcastformátumban jelentkező Pszichotrillák mellett december 10-től újabb izgalmas műsort indítottunk Keresztutak címmel. Ebben a műsorban Szénégető István római katolikus plébános és Keresztes Attila rendező beszélgetnek a mindennapi dilemmáinkról, amelyek a legtöbbünk életében eltérő időközönként és változó gyakorisággal bukkannak fel. Honnan, kitől, mitől kapunk válaszokat? Fogódzót nyújt-e a hit? Kiben, miben bízhatunk akkor, amikor életünkre valamilyen nagy súly ereszkedett, legyen az, amelyet akár csak egyénként, akár egész közösség tagjaként kell elviselni? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az egyházi és a színházi ember. 

Közelednek az ünnepek, ez különösen szép időszak, amely során az Erdély TV mindig igyekszik segíteni nézőinek, hogy a lehető legjobban ráhangolódhassanak az ünnepre, és valami pluszt kapjanak műsoraink által. Éppen ezért a karácsonyi időszakra új műsor elindítását tervezzük Gyere, mesélj címmel, amelynek műsorvezetője Béres Ildikó kollégánk lesz. Ez hétvégi, késő délutáni kikapcsolódást nyújtó szórakoztató műsor lesz, amely igényes, tartalmas beszélgetésekkel, bejátszásokkal, valamint izgalmas rovatokkal kívánja képernyő elé ültetni az Erdély TV nézőit.