Emlékfutást szervez az Apáczai

Emlékfutást szervez az Apáczai
Kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a 175 éve született Eötvös Loránd fizikusról, illetve a 25 éve elhunyt Koréh Barnáról, az iskola egykori testnevelő tanáráról.

Szerdán, október 4-én egymást érik a tudományos előadások az iskola dísztermében. Sólyom Jenő budapesti akadémikus, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke a tudós fizikus életéről és munkásságáról tart előadást, míg Bozsó István, a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársa és Wanek Ferenc kolozsvári nyugalmazott előadótanár Eötvös Lorándhoz köthető kutatásokat mutat be.

Másnap, csütörtökön pedig megelevenedik a Hója-erdő, hiszen az Apáczai több száz diákja és tanára nevezett be az 5vös-Koréh Barna emlékfutás és kerékpározás nevet viselő szabadtéri programra. A pedagógusok napjává nyilvánított hivatalos szabadnapon nincs tanítás, ekkor a kisebbeket egy 1 km-es pálya várja a falumúzeumnál, míg a nagyobbak már az 5 km-es pályát szaladják, sétálják vagy kerékpározzák végig, osztályonként külön csapatokat alkotva. Az iskola pedagógusai sem csak a nézőközönség sorait gyarapítják, ők a Tanárock elnevezésű csapat tagjaiként vesznek részt a programon.

A szervezők azt remélik, hogy minél több osztálynak sikerül összesen 175 kilométert teljesítenie, őket pedig külön meglepetésben részesítik. „Ez nem egy teljesítménytúra, nem az a lényeg, hogy ki szalad gyorsabban, hanem az, hogy közösen a szabad levegőn legyünk és mozogjunk, használjuk ki minél jobban a szabadnapot. Eötvös Loránd mellett pedig egyúttal Koréh Barna Pálra is emlékezni szeretnénk, aki iskolánk szeretett tornatanára volt a kilencvenes években” – nyilatkozta Vörös Alpár, az Apáczai líceum igazgatója, a rendezvény ötletgazdája. Az emlékfutást követően a szülők bográcsozásra várják az addigra minden bizonnyal megéhező kis sportolókat és tanáraikat.