Emil Boc: a városfejlesztés folyamatos párbeszédet jelent a lakosokkal

Maradnak a fák, csak kettőt költöztetnek el az Egyetem utcából

Emil Boc: a városfejlesztés folyamatos párbeszédet jelent a lakosokkal
Sajtóértekezleten ismertette kedden délben Emil Boc polgármester azt, hogyan döntött a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az Egyetem (Universitatii) utcai fák ügyében. Mint ismeretes, természetvédők július 10-én élőláncot alkottak az Egyetem utcában a fák körül, tiltakozva az ellen, hogy a térrendezéssel a fák egy részét el szándékoztak költöztetni, és azt állították, ezzel a beavatkozással a fák menthetetlenül elpusztulnak. Tegnap a polgármester bejelentette, csak két fát ültetnek át az Egyetem utcából a tizennyolcból, tizenhat fa a helyén marad.

– Két különböző álláspont létezik. Az utcák felújítására kiírt ötletbörzét megnyerő tervező cég elgondolása az volt, ültessünk át máshova néhány fát az Egyetem utcából, hogy ezáltal az épületek jobban érvényesüljenek, több hely legyen a gyalogosoknak és az utcában működő közétkeztetési egységeknek. A civil társadalom azonban kiállt az  Egyetem utcai fák  megőrzése mellett. Nagyon sok tényezőt elemeztünk, mielőtt eredményre jutottunk volna. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a közeljövőben Európa lakosságának 84 százaléka városban fog lakni, és a károsanyag-kibocsátás egyre növekedni fog, ezért mind az európai, mind az országos irányvonalak sürgetik a klímaváltozás  hatásainak mérséklését. Kolozsvár bekerült azon száz európai város közé, amely felvállalta a klímasemlegesség megteremtését. Kolozsvár egyetértett azzal az állásponttal is, hogy a városfejlesztésnek a természettel összhangban kell megvalósulnia. A tanulmányok azt mutatják, ne vágjunk ki egészséges fát. A nagy gyökerű, érett fák átültetése sokkal nehezebben valósítható meg, mint a kisebb gyökerű fák átültetése. A városfejlesztés folyamatos párbeszédet jelent a lakosokkal. A tervező és az állampolgárok közötti kapcsolat nem lehet olyan, mint az egymással soha nem találkozó párhuzamos vonalaké.  Ezen okból kifolyólag a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal álláspontja az, hogy a tizennyolc fából tizenhat a helyén marad, kettőt pedig átköltöztetnek, majd ősszel újraültetnek máshova. Két kisebb fáról van szó, amelyet pár évvel ezelőtt ültettünk. A fák elköltöztetése során a járda szélesebb lesz a Jókai/Napoca–Főtér-Egyetem/Universității utca kereszteződésénél. További 31 fát fogunk ültetni az Egyetem utcába, amelyek megfelelnek az életminőség által támasztott követelményeknek. A döntést közölni fogjuk a tervezővel és a kivitelezővel is. Az Erdélyi Iskola szoborcsoportnak pedig újból lesz talapzata – közölte Emil Boc.

 

A polgármester kifejtette: a közeljövőben a városháza iparkodik betartani a 3-30-300-as szabályt, miszerint bárki lásson a lakásából három fát, a lakónegyedekben a fák koronája által lefedett rész érje el a 30 százalékot, illetve minden lakástól legtöbb 300 méterre legyen egy közpark.  A polgármester példaként világvárosokat sorolt fel. Ennek értelmében New York város felvállalta, hogy 2050-ig a terület 40 százalékát  befedjék a fák koronái. Melbourne ugyanezt a célt 2040-ben kívánja elérni. Barcelonában ez az arány 30 százalék. Emil Boc elmondta, a városban 24,8 négyzetméternyi zöldövezet jut egy lakosra, de ez nem vonatkozik a lakónegyedekre. Ezért  a városháza kiküldi a munkatársait a lakónegyedekbe, hogy mérjék fel, hogyan állunk e téren. Boc megígérte: a hasonló esetek elkerülése végett „minden kivágásra ítélt fa miatt közvitát szerveznek, és betartják a környezetvédelmi szakhatóság véleményét” – még a munkálatok elkezdése előtt.

A polgármester egyúttal arról is beszámolt: a városháza rengeteg fát ültetett az elmúlt években befejezett városfelújítás során. Példaként a Híd/Regele Ferdinand utcát, a Szentgyörgy/Lucian Blaga teret, a Ferencz József/Horea utat hozta fel, ahol eddig nem volt fa, most pedig végig díszíti a helyet.

A polgármester elismerte, hogy a Farkas/Kogălniceanu és az Egyetem/ Universității utcai munkálatok késlekednek, de mivel a munkálatokat mindenféleképpen be kell idén fejezni, a késedelem nem lesz nagymértékű.

– Bírálni könnyű. A zöldövezetekkel, faültetéssel kapcsolatos kérdéseket nem csak a városházának lehet és kell feltenni. Kérdezzék meg önök is a szakembereket, például a tervezőket, az építészeket stb. Mégsem normális, hogy minden kérdést a polgármesteri hivatalhoz intézzenek – méltatlankodott Emil Boc.

A sajtótájékoztatón még szó esett arról, hogy nem született döntés a Karl Liebknecht  tér átnevezéséről, ám Boc elismerte, hogy a német szocialista politikusról teret elnevezni illetve az elnevezést megőrizni ma már idejét múlt. A tér átnevezésénél azt is figyelembe kell venni, hogy ezzel hány ott lakó embernek okozunk kellemetlenséget, mert ki kell cserélniük személyazonossági okmányaikat, útleveleiket – érvelt a polgármester. A Donát/Grigorescu negyedbe tervezett aquapark megvalósíthatósági tanulmánya őszre elkészül, és a városi tanács dönt az elfogadásáról. A metró építkezési munkálatainak elkezdésére vonatkozó utasítást pedig szeptember 1-jén bocsátja ki a városháza a kivitelező cég kérésére.

Borítókép: Rohonyi D. Iván