Előválasztásokat rendezhet az RMDSZ Kolozs megyében is

Visszavonul a politikától Máté András Levente képviselő

Előválasztásokat rendezhet az RMDSZ Kolozs megyében is
Nem vállal több képviselői mandátumot Maté András Levente, Kolozs megye RMDSZ-es parlamenti képviselője. Tegnap bejelentette: húsz év után visszavonul a politikától. Máté, aki 2000-2004 között kolozsvári városi tanácsos volt, majd 12 évig a törvényhozás tagja, az RMDSZ képviselőházi frakció vezetője, a sajtónak elmondta: családi okok miatt döntött úgy, hogy lezárja politikai pályafutását, ezentúl kizárólag családjára és ügyvédi tevékenységére összpontosít. Máté reméli, hogy az RMDSZ eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt az őszi parlamenti választásokon. Ehhez szívből szurkol a szövetségnek felajánlva segítségét mindazoknak, akik erre igényt tartanak. Elmondta: javasolni fogja, hogy 2004-hez hasonlóan, amikor ő is megszerezte első mandátumát, ismét állóurnás előválasztásokat tartsanak Kolozs megyében is, hogy ne csak egy szűk testület döntsön az RMDSZ-es parlamenti listák összeállításakor.

Tizenkét éves parlamenti tevékenységének rövid összefoglalójával várta a sajtót tegnap Máté András Levente, majd bejelentette: nem pályázik újabb mandátumra. A képviselő, aki önkormányzati tisztségviselőként kezdte Kolozsváron, ma is politikai pályafutása egyik legizgalmasabb pillanataként idézi azt a 2000-es megyei küldöttgyűlést, amikor a tanácsosi rangsorolás miatt majdnem lekéste saját esküvőjét. 2004-től parlamenti képviselő, 2012-től az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője. E tizenkét év alatt összesen 464 felszólalása volt plénumban és az állandó bizottságban, 157 benyújtott törvényjavaslatot tart nyilván, 52 kérdés és interpelláció fűződik nevéhez. Törvényhozói munkásságának legfontosabb hozzájárulásai szintén a házasságkötéssel kapcsolatosak: az új polgári törvénykönyv és az új polgári perrendtartás kidolgozásakor sikerült elérni, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is ki lehessen mondani a boldogító igent, illetve a házassági szerződés intézményét bevenni a szabályozásba. Tagja volt az alkotmánymódosítást előkészítő, és Traian Basescu felfüggesztésére létrehozott parlamenti különbizottságoknak.

Máté kifejtette: családja és ügyvédi irodája teljes embert kíván, ezért döntött a visszalépés mellett. Rég óta fontolgatja ezt a lépést, ezért nem is pályázta meg tavaly az RMDSZ megyei elnöki tisztségét. A képviselő visszautasította azokat a feltételezéseket, miszerint nem bírná a Kolozs megyei szervezet támogatásával és ezért marad távol az őszi megmérettetéstől. Hangsúlyozta azt is: döntésének nincs köze ahhoz sem, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) feljelentése következtében, miszerint 2010-2011 között törvénytelenül alkalmazta kolozsvári képviselői irodájában feleségét, tavaly hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Mindez elévült azóta,  a képviselőház pedig júniusban egy értelmező törvény elfogadásával tisztázta, hogy csak azok a parlamenti képviselők büntethetők, akik 2013 után alkalmazták családtagjaikat .

Újságírói kérdésre kifejtette: olyan személyt képzel el utódjául, aki nem csak Kolozsváron, hanem megyeszerte ismert, szakmai és politikai felkészültsége erre érdemessé teszik. A képviselő Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, Lőrinczi Zoltán megyei tanácsost, illetve Hegedüs Csillát, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnökét nevezve meg. Kifejtette: javasolni fogja, hogy 2004-hez hasonlóan ismét állóurnás előválasztásokat tartsanak Kolozs megyében, akkor minden kolozsvári magyarnak alkalma adódna voksával beleszólni a jelöltek rangsorolásába. Ez nem csak mozgósító ereje miatt lehetne fontos, hanem hogy ne csak néhányan döntsenek a listákról. Kérdésünkre, hogy miért nem jött elő ezzel a kezdeményezéssel négy évvel ezelőtt, amikor ő volt a megyei elnök, Máté elmondta: akkor a több száz tagot számláló testület, a megyei küldöttgyűlés döntött, nem egy szűk testület.

Máté továbbra is segíteni kívánja a szervezetet, az öt százalékos parlamenti küszöb elérése nem könnyű feladat. Az RMDSZ országos viszonylatban 89 ezer szavazatot veszített 2012-höz képest, és 19 ezret 2008-hoz képest, a Kolozs megyei tanácsosi lista idén 12 ezer szavazatot kapott, ez kétezer vokssal kevesebb annál, amit például ő kapott megyei tanácselnök-jelöltként 2012-ben, amikor közvetlenül választották a megyei önkormányzat vezetőjét.

 

varosnapokHirdetés