Elkezdődhet a magyarságot sértő táblák cseréje

Elkezdődhet a magyarságot sértő táblák cseréje
Több mint kellemes meglepetésként érhetett mindenkit a hír, amelyet az RMDSZ kolozsvári szervezete osztott meg nemrég a Facebook-oldalán, miszerint eltávolítják a Baba Novac-szoborról a magyarellenes feliratot. Az új felirat a következő lesz: Baba Novac Mihály vajda kapitánya, akit 1601. február 5-én, máglyán elégettek. „Az RMDSZ ebben a mandátumban hangsúlyosan felvállalta: tenni fog azért, hogy a Funar-időszakban kihelyezett, a magyarságot sértő emléktáblákat eltávolítsák vagy kijavítsák. A RMDSZ listát állított össze ezen táblákról, és az ügyet a polgármesteri hivatalban napirenden tartotta. Ezen munkának első látható lépése, hogy a Petőfi utcában, a Baba Novac-szoborról lekerül a magyarellenes felirat” – állt a bejegyzésben, amelyben azt ígérték, a munka folytatódik, és a következő javítandó emléktábla a Biasini szállóra kihelyezett lesz. Rácz Béla Gergely városi tanácsos szerint ez már nem ígéret, hanem konkrétum.

– Ebben a tanácsosi mandátumban felvállaltuk: hangsúlyosabban teszünk azért, hogy a magyarságot sértő táblák lekerüljenek, majd kicseréljék azokat olyanokra, amelyek nem magyarságellenesek. Az RMDSZ által e célból összeállított lista egy évvel ezelőtti. Öt emléktábla szerepel rajta, a Baba Novac- szobor táblája is, de az nem az első helyen – vázolta Rácz Béla Gergely városi tanácsos. Hozzátette: a lista tartalmazza még a Mátyás király szülőházán, a Mátyás király szobránál, a Biasini szállón és a Fellegváron elhelyezett táblákat. Jó hír, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal március 14-én közzétette az elektronikus közbeszerzési eljárások (SEAP) honlapján a közbeszerzési eljárást a Baba Novac-szobor táblájának kicserélésére. A jelentkezési határidő március 17-én késő este járt le. – Ez már nem ígéret, mert abból volt már elég, hanem konkrét lépés – mutatott rá Rácz Béla.

A városi tanácsostól megtudtuk azt is: a következő kicserélendő tábla vélhetőleg a Biasini szálló falára kihelyezett lesz, amelynek tartalmához még a román történészek is kétkedéssel viszonyulnak. A tanácsos szerint vélhetőleg azért kezdték a feliratok cseréjét a Baba Novac- szoboréval, mivel az ezzel kapcsolatos dokumentáció – amely tartalmazza a történészek és műemlékvédő szakemberek véleményét – már 2020-ban elkészült.

A tábla feliratának cseréjére vonatkozó, a polgármesteri hivatal műszaki osztálya által kidolgozott és február 25-i dátummal ellátott feladatfüzetből kiderült: a feliratcserét a művelődésügyi minisztérium, illetve a megyei művelődésügyi igazgatóság is engedélyezte. A munkálatok kivitelezésére 90 nap áll majd a nyertes rendelkezésére, és ötéves szavatosságot kell garantálnia az elvégzett munkálatokra. A munkálatokra 20 650 lejt szán az önkormányzat.

Rácz Béla Gergely azt is elmondta: amennyiben a tegnap lezárult közbeszerzési eljárásra nem jelentkezik senki, azt újból meghirdetik, de általában több árajánlattevő is van.

Ami a Biasini szálló épületére kihelyezett táblát illeti, amely szerint a magyar nemesek több mint 40 ezer románt gyilkoltattak meg, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektora, Ioan Aurel Pop és Ioan Bolovan egyetemi professzor a 2016-ban megjelent könyvében (Ioan Aurel Pop, Ioan Bolovan, Istoria Transilvaniei, Editura ªcoala Ardelenească, 2016) kifejti: „az 1848-as forradalom előtti időszak népességre vonatkozó adatai és az 1850–1851-es évben végzett, akkor időszerű népszámlálási adatok között tényleg van egy 40 ezer főre tehető eltérés Erdélyben, de ez a szám nemcsak a románokat, hanem az itt élő magyarokat, szászokat, örményeket, zsidókat, cigányok stb. is összesíti, akik a forradalom áldozataivá váltak”.

Ezért indokolt az a kérés, hogy az emléktáblát kicseréljék és a történelmi valóságnak megfelelő tartalmú négynyelvű táblával helyettesítsék.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír