Egy nagyarany és tíz aranyérem a Szilágy Megyei Borversenyen

Egy nagyarany és tíz aranyérem a Szilágy Megyei Borversenyen
Szilágysámsonban szervezték meg az idei Szilágy Megyei Borversenyt április 22-én, ahol 60 bormintát vizsgáltak a szakértők. A zsűri elnöke Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének(RMGE) elnöke volt, de véleményzete a bormintákat Sebestyén Katalin, az Erdélyi Gazda főszerkesztője, Bereczki Csaba, a Kárásztelki Pezsgőpincészet vezetőborásza, Balog Gyula és Suszter Ernő a Kelementelki Borház szakértői és Ambrus János, a kárásztelki ArboretumLand Kft. szőlészetének-borászatának vezetője is. A zsűri fehérborok kategóriájában egy nagyarany, hét arany, tíz ezüst és huszonegy bronzérmet osztott ki, a vörösborok esetében három arany és három ezüstérmes díj talált gazdára, míg a rozé boroknál két ezüstérmes gazdát díjaztak.

Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az esemény célját és szerepét ismertette. A 90-es évek elején több megfontolásból is fontosnak tartottuk, hogy elkezdjünk a borászattal tudatosan foglalkozni. Már akkor úgy gondoltuk, hogy csak akkor tudunk minőségi bort előállítani, ha a boros gazdák számára is fontossá válik a minőségi szőlőtermelés és a bor szakszerű gondozása. A Szilágyságban a bortermelésnek nagy hagyománya van, és azt tapasztalom, hogy több településen is annyira jó bort termelnek, amely megállja a helyét a piacon. Úgy gondolom, érdemes a szőlővel, a borral foglalkozni, és büszke vagyok arra, hogy vannak már 30-40 hektáros új szőlőtelepítések is a megyében – mondta Seres. – A legfontosabb szempont ilyen alkalmakkor, hogy ne csak mi magunk értékeljük borainkat, hanem elismert szakértők mondják el véleményüket és fogalmazzák meg tanácsaikat. A szakmai találkozóknak köszönhetően évről évre javuló tendenciát mutatnak minőségileg a boraink, és célunk, hogy nemzetközileg is elismert, jó borokat tudjunk a jövőben előállítani – tette hozzá a képviselő.

Sebestyén Csaba RMGE-elnök kiemelte: Szilágy megyében jó néhány évvel ezelőtt még pillepalackban kínálták a borokat, ehhez képest ma már szépen címkézett és palackozott borokkal találkoztunk. Azt szeretnénk elérni, hogy a gazdák ne egymással versenyezzenek, hanem saját magukat fejlesszék évről évre. Az aranyérmes borok gazdáit arra bíztatjuk, hogy vegyenek részt a jövő héten, Marosvásárhelyen szervezett erdélyi szakaszon is. Magyarország Földművelődési Minisztériumának támogatásával a mostani nyertes borok listájából kiadványt szerkesztünk Erdélyi borkülönlegességek címmel, amely komoly népszerűsítési lehetőséget jelent a termelőknek.