Befagyasztják a kötelező gépjármű-biztosítások árát

A fuvarozók továbbra is tiltakozásokkal fenyegetőznek

Befagyasztják a kötelező gépjármű-biztosítások árát
Hat hónapra befagyasztják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát, a kötvényeket pedig ezentúl fél évnél rövidebb időre is meg lehet vásárolni, jelentette be Dacian Cioloş miniszterelnök a kormány szerdai ülésén. A rendelettel csillapítani akarták a közúti szállítási vállalatok elégedetlenségét, amelyek napok óta tiltakoznak az ország különböző pontjain, szándékosan lelassítva és megnehezítve az országutakon a forgalmat. Tegnap lapzártakor még nem lehetett tudni, hogy a rendelet tartalmazza-e, hogy milyen értéknél fagyasztják be a biztosításokat.

A szállítók kilátásba helyezték, hogy folytatják a tiltakozási akciókat, amennyiben a kormány nem foglalja bele a konkrét értéket. Nézeteltérések támadtak a felek között a befagyasztandó értékkel kapcsolatban is. A biztosítótársaságokat felügyelő pénzügyi felügyelet vezetőjét, Mişu Negriţoiut tegnap meghallgatta az illetékes parlamenti szakbizottság. Negriţoiu kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani a tisztségről.

A miniszterelnök szerint a kormány sürgősségi rendeletében a fuvarozók jogos követeléseinek túlnyomó része megtalálható. Hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, hogy időt biztosítsanak a biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyeletnek a méltányos piaci feltételek megteremtésére. Az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak a fuvarozók forgalomlassító megmozdulásai, csütörtökre országos tüntetést, a főváros és a megyeszékhelyek forgalmának megbénítását helyezték kilátásba, tiltakozásul amiatt, hogy a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások ára átlagosan másfélszeresére, esetenként többszörösére emelkedett az utóbbi évben.

A kormány sürgősségi rendelete közép- és hosszú távon egy referenciaár bevezetésétől remél megoldást a szélsőséges kilengéseket produkáló biztosítási piacon. A két csődbe jutott biztosító vesztét ugyanis egyebek mellett a kárigényektől jelentősen elmaradó, alacsony árak okozták. Mivel azonban károsultjaikat az állami garanciaalapból kell kárpótolni, a piacon maradt biztosítók – amelyeknek a garanciaalapot fel kell tölteni – jelentősen megemelték áraikat. A fuvarozók kartellezésre gyanakszanak, azt állítják, a biztosítók összebeszéltek, hogy az indokoltnál jóval magasabb árakkal emeljék nyereségüket.

 

A kormányülés előtt ismertetett rendelet szerint a pénzügyi felügyeletnek egy hónap alatt meg kell határoznia jármű-kategóriánként a referencia-árakat, amelyek fedezik az átlagos kárigényeket és a biztosító adminisztratív költségeit. A későbbiekben ezektől a refernciaáraktól 25 százalékban térhetnek majd el a biztosítók annak függvényében, okozott-e balesetet a gépjárművezető.

További újdonság, hogy a károsult saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását. Ha a biztosító nem téríti meg határidőre a javítás költségeit, késedelmi kamatot fizettetnek vele, közölte a kormányfő.