Apa este, anya reggel tüntet

Apa este, anya reggel tüntet
Több mint 30 kismama és baba mintegy két órát tiltakozott Kolozsvár főterén ma délben a közkegyelmi kormányrendelet visszavonását kérve.

A gyermekeiket hordozókendőben, kenguruban vagy babakocsikban magukkal hozó anyukák tiltakozó feliratokat is kiaggattak: „Ennél békésebben nem lehet”, „Románia nem a miénk, hanem a gyerekeinké”, „Le a rendelettel”, „Gyermekeinknek tisztességes vezetőik lesznek, nem 199 999 lejes tolvajok”. Az anyák szolidaritásukat óhajtották kifejezni az esti felvonulásokon részt vevő férjeikkel, akiket kisbabáik miatt nem kísérhetnek el. Egy tíz hónapos kisfiú édesanyja, Nina Stănică, a kismamatüntetés szervezője elmondta: sok bírálat érte őket amiatt, hogy egyesek az esti tüntetésekre, a hidegbe kivitték kisebb gyermekeiket. Pontosított: a gyerekeket minden nap friss levegőre kell vinni, és a hordozókendők –15oC hidegben is védenek. Bukarestben az esti tüntetés idejére tegnap egy magánóvoda gyermekmegőrzőként működött.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Izgalmas időket élünk. Vadidegenekkel mosolygunk egymásra a buszon este hat után – hiszen mindenki tudja, ugyanoda igyekszünk. A székely egyetemista fiúk Kolozsváron a tüntetésre csajozni is járnak: mert az „aktivista” lányok szépek, nem baj, ha nem tudnak magyarul. És aztán kint a téren, és napközben a közösségi oldalakon röpködnek a poénok, vicces jelmezek és táblák feliratai jelzik: élünk, szuszogunk, dobog a szívünk, agyunkban ezerrel dolgoznak a tekervények, lelkünkben a humor adja az üzemanyagot. Hát felébredtünk! Végre, végre!
Máskép(p)
Nincs mit osztani ezen: Románia világrengető példát statuál demokráciából annak legnagyobb sebzettségében. Olyan nagy és erős, napi három-négyszázezer ember szájából üvöltő, sikoltó, menetelő és pezsgő példát, amelyhez még az Örömóda karajani szólamai sem hasonlíthatóak. Feldobja a dekadenciájába már-már beletörődő, kettészakadt Európát, pezsgést hoz emberek ezreinek mindennapjaiba, összehozza a politikai, ideológiai és generációbeli különbségektől zilált román társadalmat. Ha az Európai Demokráciát egy betegeskedő nőként képzeljük el, akkor ma itt, Romániában gyógyítják ennek a megerőszakolt nőnek a sebeit.
Máskép(p)