Alkotói rezidensprogram indul a Reactornál

Alkotói rezidensprogram indul a Reactornál
Második alkalommal hirdeti meg Fresh Start (Új kezdet) című alkotói rezidensprogramját a Reactor egyesület (Reactor de creație și experiment – Alkotói és kísérleti reaktor), amelyre frissen végzett színház szakos diákok jelentkezését várják. A júliustól szeptemberig tartó programra olyan színházi alkotók jelentkezését várják, akik nyitottak arra, hogy megtapasztalják, milyen egy független környezetben előadást készíteni.

A programba két rendezőt, két dramaturgot, két díszlettervezőt és hat színészt válogatnak be a jelentkezők közül, akik két csapatban fognak majd dolgozni. A gyakorlat első két hónapjában a csapatok dokumentarista és performatív színházi formákkal ismerkedhetnek meg, majd ezek felhasználásával két előadást készítenek. Az alkotói programba beválasztott személyek fizetést is kapnak, azoknak pedig, akik nem kolozsváriak, a szállást a szervezők biztosítják, derül ki az egyesület  közleményéből.

A Fresh Start az egyetlen romániai alkotói rezidensprogram, amely frissen végzett színház szakosoknak szól, akik olyan technikákat sajátíthatnak el a gyakornokságuk során, amelyek nem képezik az egyetemi oktatás részét. A Fresh Start három fázisból áll: műhelymunka – David Schwartz, dokumentarista színházi tapasztalattal rendelkező rendező és Sinkó Ferenc, színész, koreográfus, a kolozsvári Színház és Televízió Kar lektora vezetésével – , a két előadás létrehozása, majd pedig egy országos turnén való részvétel (kolozsvári helyszínen kívül Bukarest, Iasi, Marosvásárhely érintésével). Ezenkívül a szervezők szerint a program alatt készült két előadás bekerülhet a Reactor idei évadába.

A tavalyi kiírással ellentétben, amikor csak a kolozsvári és a marosvásárhelyi egyetemen végzettek jelentkezhettek, idén az ország teljes területéről várják az érdeklődőket. A közlemény szerint május 10-ig pályázhatnak társulathoz nem kötődő színház szakot végzett fiatalok, akik legtöbb négy éve fejezték be az egyetemet (rendezői, színi, díszlettervezői, dramaturgia/teatrológia szakon), román vagy magyar vonalon.

A jelentkezési ívek elérhetők a http://reactor-cluj.com/fresh-start-2/ weboldalon, a kitöltött íveket a freshstart.rezidente@gmail.com e-mail címre küldhetik el az érdeklődők május tizedikéig.