A lakásárak nem, a bérleti díjak csökkentek

Bónis Endre: az ingatlanpiac a gazdaság stabilizálódásától függ

A lakásárak nem, a bérleti díjak csökkentek
A kolozsvári virágzó ingatlanpiacot sem kímélte a koronavírus-járvány. Azt gondolhatjuk, hogy a lakásárak csökkentek, ám ez még nem következett be – tudhattuk meg Bónis Endre ingatlanügyi szakembertől, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetőjétől. A lakások és az irodahelyiségek bérleti díja azonban csökkenni fog – vélekedett az ingatlanügyi szakember, ám azt is hozzátette, hogy jelenleg nehéz előre látni, hogyan alakul a kolozsvári ingatlanpiac, amely évek óta országszerte az első helyen áll lakásárak terén. Eközben a különböző ingatlanos portálok a házak árának növelését, az ingatlanpiac lassulását jelzik előre. Az ingatlanárak csökkenése változó: országszerte 1,4%-os csökkenést jegyeztek, Kolozsváron pedig 2,1%-osat. Az új építésű lakásoknál 2,9%-kal, a régi építésű lakásoknál 0,4 százalékkal csökkentek az árak, de még így is Kolozsváron kell a legtöbbet fizetnünk, ha lakást vásárolnánk.

– Egyértelmű, hogy válsághelyzet van, de ez egyelőre nem hasonlítható a 2008-as válsághoz. Annyi biztos, hogy többnyire az előző gazdasági válságnak sem voltak azonnali hatásai az árak alakulásában. Első körben senki nem engedett az árakból, és ez két évig így is maradt, csak ezt követően kezdtek csökkenni az ingatlanárak – nyilatkozta a Szabadságnak Bónis Endre. – Még korai arról beszélni, milyen hatással van a jelenlegi járványhelyzet az ingatlanpiacra, de alapvetően a bizonytalanság jellemző. A két válsághelyzet – a 2008-as gazdasági válság és a mostani világjárvány okozta válság – között annyi különbséget véltem felfedezni, hogy míg 2008-ban a kereslet megszűnt, most nagyon megugrott az alkalmi, jutányos áron megvásárolható ingatlanok esetében. De nagyon ritkán akad a kérésre ajánlat. Az eladásra kínált ingatlanok tulajdonosai még nem hajlandók az árból engedni, tartják a 2019-es árakat – tette hozzá az ingatlanközvetítő iroda vezetője. 

A bérpiacot viszont teljesen felborította a korlátozások miatt kialakult helyzet – mutatott rá az ingatlanszakértő. – Az iskolai és egyetemi kényszerszünet miatt a kínálat telítődését vártuk, de ez nem következett be. Valószínű, a tulajdonosok kompromisszumot kötöttek a bérlőkkel – mondta Bónis, aki szerint a kényszerhelyzet miatt nehéz időszakot élnek meg az üzlethelyiségek bérlői és tulajdonosai is. – Rengeteg helyiség szabadult fel, és csak találgatni lehet arra vonatkozólag, miként fognak alakulni az árak és a trendek. De szerintem e téren az árak csökkenésére lehet számítani. Hasonló a tapasztalat az irodák és ipari csarnokok szegmensében is – magyarázta. 

Az ingatlanügyi szakember is alátámasztotta a más ingatlanos portálok által is megszellőztetett hírt, miszerint az otthoni munkavégzés miatt megnőtt a kereslet az eladó házak iránt. Ám Kolozsváron viszonylag kevesen engedhetik meg a házvásárlást a magas árak miatt. Viszont megnőtt a kereslet a szatellit városrészeken is túlnyúló, olcsóbb, építkezésre alkalmas területekre. Sőt, a magánházak bérlésére vonatkozó kereslet is megnőtt a korábbi évekhez képest. 
– Bátor, aki az adott helyzetben, középtávon megjósolja, merre fog alakulni az ingatlanpiac, ameddig a munkaerőpiac és a gazdasági mutatók nem stabilizálódnak. Amióta enyhítettek a korlátozásokon, megugrott az ügynökségünket felkeresők száma – összegzett a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

Az imobiliare.ro ingatlanos portál szerint az eladó lakások tulajdonosainak a 70 százaléka tervezi csökkenteni az ingatlanok árait. A szükségállapot idején azért is pangott az ingatlanpiac, mert a tulajdonosok 75%-a nem ment bele abba, hogy megmutassa a vásárlónak a lakást. Az árak mindössze 2,1 százalékkal csökkentek Kolozsváron május végére márciushoz képest: 1854 euró/négyzetméteres árról 1815 euró/négyzetméterre. A régi építésű lakások ára csak 0,4 százalékkal csökkent, az új építésű lakásoké viszont 2,9 százalékkal. Másik ingatlanos portál szerint a szükségállapot márciusi bevezetése óta a vásárlók szívesebben vásárolnának kertes házat a város szélén, semmint tömbházlakást.