A jó nő

A jó nő
Egy nő biológiai adottságaitól függően lehet szexuálisan többé-kevésbé vonzó, embere válogatja. A férfiak többnyire egyetértenek abban, hogy egy „jó nő” már a puszta jelenlétével is „megváltja” a világot, mert energizál, erotikus fantáziálásra késztet. Nem is kell vele kapcsolatba lépned, elég, ha ott van előtted.

De mi az, hogy „jó nő”? Ezen lehet vitatkozni. Azért megkockáztatnék egy meghatározást és néhány túlzó állítást, anélkül hogy elmarasztalnám a nők (vagy férfiak) bizonyos kategóriáját. „Jó nő” az, aki általában kívánatos a férfiaknak, akire bukik a legtöbb férfi (persze ez történelmi korok, kultúrák és ízlések szerint változik). Olyan, mint az amerikai Marilyn Monroe, a francia Brigitte Bardot, vagy az olasz Gina Lollobrigida, akik a maguk korában szexszimbólumoknak számítottak. És itt van a lényeg. A „jó nő” szexista kifejezés, ami azt jelenti, hogy a nőt egyoldalúan, mint nemi lényt, mint élvezeti tárgyat minősíti.

Itt tennék egy megjegyzést. Egy dolog, ha egy nőt a férfi udvarlás közben „jó nőnek” minősít, kifejezve ezzel az iránta való nemi vonzalmát, és más az, ha egy nő „jó nőként” egzisztál. A „jó nő” hírében lévők rendszerint komolyan veszik státuszukat, igyekeznek annak megfelelően viselkedni, értékesíteni előnyös külsejűket, így nem véletlen, hogy többnyire a nagymenők, a tehetős, gonosztevő típusú hímek, a sikeres férfiak oldalán díszelegnek, fotómodellekként, filmsztárokként, manökenekként, prostituáltakként, pornósztárokként stb. érvényesülnek, tehát a „közönséges” férfiak számára szinte megközelíthetetlenek. (De van-e egyáltalán olyan szerény és mély érzésű férfi, aki „jó nőre” vadászik?)

A nőnek „jó nővé” való lefokozása eredményezi a hamis női tudatot, amely szerint a nőt a teste teszi azzá, ami. Ennek férfi megfelelője a kimunkált izomzatú jó magas hústorony eszménye. Ez utóbbi kihasználásából élnek a ma már divatossá vált edzőtermek működtetői. Természetesen egyetlen nő számára sem közömbös a saját fizikai vonzósága. A mindennapi szépítkezés, testápolás nem mond ellent a női (és általában az emberi) természetnek. Azonban a „jó nő” kultusza mögött látok némi hiúságot. Már-már ott tartunk, hogy egy nő nem is nyugodt, ha nem kap állandó megerősítést jónőiségéről. A Facebookot időnként ellepik a „jó nők” szelfijei, a tömeges tetszésnyilvánítás pedig maga a boldogság. Sokan még a plasztikai műtétet is vállalják, ha nincsenek megelégedve születéstől adott testalkatukkal, arcukkal. Mellesleg láttam már olyan nőt is, akinél az esztétikai beavatkozás a várttal ellentétes, a felismerhetetlenségig torz külsőt (testet, arcot) eredményezett, és olyant is, aki arcának, hajának természetes szépségét a szépítőszerek túlzott használatával rondította el.

Szerencsére az is megtörténik nemritkán, hogy a „jó nő” visszaalakul nővé. Erre a legjobb példa a filmvilágban a már említett Marilyn Monroe, akinek egy adott pillanatban elege lett abból, hogy csak a külsejéért csodálják a filmvásznon, s ezért komolyabb szereppel is próbálkozott. Az átalakulás azért lehetséges, mert minden „jó nőben" valahol ott rejtőzik a „nő”, aki lelki válságok útján ad jelet magáról, s adott esetben a felszínre tör. Ám amíg ez bekövetkezik, addig a külső dominálja a belsőt, a „jó nő” a nőt. A „jó nő” tehát addig létezik, amíg a nő a külsejével azonosul, vagyis tárggyá idegenül, illetve amíg a férfi a külsőségek rabja. A nőt nemi szerepére egyszerűsítő szemlélet megszűnésével, illetve a nő szubjektummá (önmagát teljes emberként tételezővé) válásával, a „jó nő” története véget ér. „Cherchez la femme!” („Keresd a nőt!”) — a szó szoros és jó értelmében.