A jegyautomatáknál már meghosszabbíthatók az ingyenes diákbérletek

A jegyautomatáknál már meghosszabbíthatók az ingyenes diákbérletek
A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) tájékoztatja az érintetteket, hogy a Kolozsvár, Szászfenes, Kisbács, Apahida, Gyalu, Csürülye, Erdőfelek, Kajántó, Ajton, Alsópeterd község akkreditált/engedélyezett iskoláiba (elemi, középiskolai, líceumi és líceum utáni oktatásba) beiratkozott tanulók számára ingyenes a közlekedés Kolozsváron és a metropoliszövezetben a tanév teljes időtartama alatt. Az ingyenes utazásra feljogosító utazási kártyákat azt követően töltik fel, miután a kérelmező tanuló igazolta, hogy be van iratkozva valamelyik iskolába.

Az I-XIII. osztályos tanulók, akiknek eddig is volt ingyenes bérletük (amely 2023.09.30-ig érvényes) meghosszabbíthatják a kártya érvényességét a megállókban található automatákat igénybe véve szeptember 30-a előtt. 2023.10.01-jétől kezdődően a kártyákat csakis a CTP jegyárusító bódéiban lehet feltölteni. Az előkészítő osztályba járó gyerekek az iskolában vehetik majd át az ingyenes utazásra feljogosító kártyát. Azok a tanulók, akik elvesztették az utazási kártyájukat, vagy eddig nem rendelkeztek bérlettel, a vállalat jegyárusító bódéiban válthatják ki az iratot a következő dokumentumok benyújtását követően: az iskola által kibocsátott ellenőrző, amelyben szerepel a tanuló család- és személyneve, személyi száma, lakcíme, törzskönyvi száma. Azon tanulók esetében, akiknek nincs ellenőrzőjük, vagy az nincs láttamozva, elektronikusan ellenőrzik a személyi számát az országos adatbázist igénybe véve; a 14. életévüket betöltött tanulók esetében a személyazonossági igazolvány (eredetije), a 14.  évesnél kisebb gyermekek esetében pedig a születési bizonyítvány másolata papíralapon vagy elektronikusan;  új kártya kibocsátása esetén szükséges lesz fényképre, de átmásolhatják az ellenőrzőben vagy személyazonossági igazolványon vagy a telefonon szereplő képet is. Azoknak a tanulóknak, akik eddig nem rendelkeztek utazási kártyával, bizonyítaniuk kell, hogy Kolozsváron vagy a metropoliszövezetben laknak, illetve be kell nyújtaniuk a vállalat honlapjáról (www.ctpcj.ro) letölthető vagy bérletkibocsátó irodából átvehető kitöltött személyes adatok feldolgozására vonatkozó beleegyezést, amelyet vagy a nagykorú tanuló, vagy a kiskorú gyermek szülője vagy gyámja aláírt.

A vállalat emlékezteti a tanulókat, hogy a régi bérlet ugyan szeptember 30-ig érvényes, de a torlódás elkerülése érdekében azt javasolják, hogy az utazási kártyát minél hamarabb töltsék fel a buszmegállókban elhelyezett automatáknál.

Ami az ingyenes és a kedvezményes árú bérletek érvényességének meghosszabbítását illeti, ahhoz szükség van az érvényes  bérletre érvénytelen bérletet már csak a vállalat jegyárusító bódéinál lehet feltölteni. Csak a CTP által elfogadott utazási kártyák érvényességét lehet meghosszabbítani a vállalat automatáiban. A következők utasítások követésével lehet a bérlet érvényességi idejét meghosszabbítani: nyomja meg a „Consultare Card” (Kártya adatainak lekérdezése) gombot, jelentkezzen be a kezdeti 1234-es PIN-kóddal vagy a felhasználó által módosított kóddal, jelölje ki a bérlet szó előtti négyszöget, majd nyomja meg a „Prelungire Titlu” (Érvényesség meghosszabbítása) gombot. A kedvezményes áru bérletek esetében fizesse ki a megjelölt árat, nyomja meg a „Continua” (Folytatás) gombot, a kártyát közelítse a leolvasóhoz, hogy feltölthesse az új bérletet, majd a buszmegállóban levő érvényesítő berendezésnél ellenőrizze le, hogy a kártya feltöltése megtörtént-e.

Az érintőkártyás bérleteket hétfőtől péntekig az alábbi helyeken lehet kiváltani (zárójelben a nyitva tartás): a Magyar/1989 December 21 utca 79A (H-P 6-21), Május 1 tér (H-P 7.30-15.30), a Minerva megállóban (H-P 6-21.30), a Marasti téren a képzőművészeti egyetemnél (az Arte Plastice megállóban H-P 5.30-21.30), az Unió/Memorandului utca déli oldalán (H-P 6-21.30), a Bucsony/Bucium megállóban (H-P 5.30-21.30) és az Állomás téren ((H-P 6-21.30), a  román operánál (H-P 6-21.30) található bérletirodáknál; a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal lakótelepi irodáiban a Donát, Hajnal (Álmos/Al. Vlahuta 46-47., Pasteur 60.) hétfőtől szerdáig 8-15.45, csütörtökön 8-17.15, pénteken 8-14.15 óra között, valamint a Mócok/Motilor útja 7. szám alatti hivatalban hétköznap 8.30-tól csütörtökön 18.15, a hét többi napján 16.15 óráig.