A George Enescu Nemzetközi Fesztiválon szerepel a magyar opera

A George Enescu Nemzetközi Fesztiválon szerepel a magyar opera
Első alkalommal vesz részt a Kolozsvári Magyar Opera a világ egyik legrangosabb komolyzenei rendezvényén, az augusztus 27. és szeptember 24. között zajló George Enescu Nemzetközi Fesztiválon. A 26. bukaresti fesztivál a világ számos híres zenekarát és művészét vonultatja fel.

A magyar opera 2023 márciusában mutatta be Claude Debussy Pelléas és Mélisande-ját. A zeneszerző remekművét ezúttal oratórikus előadás formájában láthatja a nagyérdemű szeptember 11-én este hat órakor a Bukaresti Rádió koncerttermében. A Kolozsvári Magyar Opera zenekarát a nemzetközileg elismert Lawrence Foster dirigálja. Stanislas de Barbeyrac (Pelléas), Annika Gerhards (Mélisande) és Kevin Short (Golaud) neves énekművészek mellett Yniold szerepében Modra Noémi lép fel.

„Pelléas és Mélisande szomorú történetének alapelve az életben halandóvá kristályosodott testbe zárt lélek végtelen, körkörös vándorlása. Ez az opera kérdések által mesél. Nyitott gondolatok megbabonázó sokasága kísérti a hallgatót: milyen érzés egy sötét erdőben éjszaka, egyedül elvesztődni? Milyen érzés megfogni a kezét, milyen érzés követni azt, aki önnön bolyongásában rád talál? Hogy lehet bizalommal megfogni egy kezet, tudva, hogy az életben - és a halálban - az ember egymagában van?” – írta az előadásról Szabó Emese, rendező.

A fesztivál közönsége többek között olyan világhírű zenei együtteseket hallhat, mint a Londoni Szimfonikusok, az Ensemble Intercontemporain, a Toulouse-i Nemzeti Zenekar, a Fine Arts Kvartett, a milanói Scala Filharmonikusai, a zürichi Tonhalle Zenekar, a Lipcsei Gewandhaus Zenekar, az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Göteborgi Szimfonikus Zenekar, a Bécsi Filharmonikusok, a Camerata Bern,  a Bajor Állami Opera zenekara, a Zürichi Kamarazenekar, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Camerata Salzburg, a Manchester Camerata, a Francia Nemzeti Zenekar, a Les Dissonances és a Les Arts Florrissants.

A jelentős eseményt szeptember 24-én a Királyi Concertgebouw Zenekar hangversenye zárja.