7m·é··r···f····ö·····l······d – Krikettütők a Csillagvizsgáló kertjében

7m·é··r···f····ö·····l······d – Krikettütők a Csillagvizsgáló kertjében
Szerkesztői munka nyomán Szőcs Géza-írásokat olvasok a legkülönbözőbb időszakokból. És mint a jéghegy víz alatti része, kirajzolódik az életmű Kolozsvárra vonatkozó, Kolozsvárt újra és újra megidéző szelete.

Most épp az UFO című írásra (cikkre) bukkanok az Utunkban, 1978 nyaráról. Két fémtestről szól, amelyek a város Házsongárd fölötti részén álltak, és amelyek fényképen is megtekinthetők az Utunk-cikk képmellékleteként: „az egyik egy épület – a Csillagvizsgáló – tetején, melyről most leemelték, mint egy nagy sapkát vagy koponyatetőt; a másik fémtest egy világháborús vadászgép, betoncölöpökön állt a Csillagvizsgáló kertjében mostanig”.

A szétszerelt, másként összerakott szerkezetek vagy akár élőlények az ekkori Szőcs Géza-versek visszatérő szereplői. Az Utunkat böngészve gyorsan kiderül, hogy Szőcs szerette a minőségi science fiction történeteket, értett a témához, írt is róla. Verseibe ezekből leginkább az időparadoxonokkal, párhuzamos univerzumokkal való játék került át, de az emberi-gépi-állati működés emlékezetes kombinációi is. Az ember leüt egy szúnyogot, és a Szőcs Géza-versek világában ebből ilyen történetek, képek születnek: „Nézd meg jól ezt a szúnyogtetemet, / figyeld meg, össze-vissza törtek / a födeles szárnyacskák, / a fél mákszemcse nagyságú / propellerek // (...) hogy köpködték az olajat / a dugattyúk és fogaskerekek // és látod a kifordult tárcsa-csigolyák, / szertegörbült, tönkrement tengelyek / között a két zsoké összemorzsolt / testét, két magányos csillaghajós: / egy alezredes és két százados.” Miniatűr világokba nyílik átjárásunk vagy egészen más időkbe, más nyelvekbe.

Az 1979-es Párbaj című kötet egyik verse, a Repülőgép a Csillagvizsgáló kertjében még izgalmasabbá változtatja az UFO-cikket, hiszen képversként megformált repülőjében egyértelműen ráismerhetünk a cikk fotóján szereplő, ott épp szétszerelés alatt álló szerkezetre. Nézzük előbb azt, ahogyan a cikk maga beszél a szerzője számára egyértelműen otthonos, képzeletvilágában mítoszivá alakított tér feldúlásáról: „Néhány napja a kertben buldózeresek és csákányosok bukkantak föl, a kert most feltúrva, az épületek elhagyottan, kirámolva, tető nélkül; itt-ott betontömbbe ágyazott vasrudakat lehet látni, a betontömböket körülásták, kifordultak a földből, s most mint valami példátlan, óriási krikettütők hevernek szanaszét, feltehető, hogy valakik ezekkel ütötték le a kupolát a Csillagvizsgáló tetejéről.” A krikettütő-párhuzamhoz olyan méretű embereket kell elképzelnünk, akik ezeket forgatják, és valamiféle óriásokat láthatunk magunk előtt. A repülő szétszerelésén dolgozó munkás hasonló méretjátékok részévé, az élő-élettelen világok összekapcsolójává válik a cikkben: „azon mesterkedik, hogy szétszedjen valamit ott bent, a repülő zsigereinél; nem tudom, mi lett a sorsa aztán, de könnyű volt elképzelnem. Egy nagy tengeri hal tetemére gondoltam, amit kikezdenek az apró ragadozók, nemsokára csak a csontváz marad, azután az sem.” Később a cikk azzal ér véget, ahogyan a Csillagvizsgáló-kupolát szállítja lefelé a dombon egy óriás teherautó – „mint egy hatalmas csigát vagy búgócsigát”, állapítja meg Szőcs. A járdáról figyelő emberek pedig valami olyasmit érezhettek, mondja, mint amikor valamilyen nagy zsoldosvezért temetnek.

Szőcs ebben a cikkében, ahogy számos versében is, egyfajta steampunk életérzés megjelenítője (amely formatervezői-kulturális iránynak, mint talán sokan tudják, múzeuma is van jelenleg Kolozsváron): a gépi világ, amely sok más történetben a modernizáció úthengere, Szőcsnél gyakran inkább nosztalgikus, történelmi patinájú, furcsa és izgalmas anakronizmusokat működtető elv. Az Egy üveg Szemper sör története című versben például ugyanezt a repülőroncsot a sörhöz szükséges komló megtermesztéséhez használja a beszélő: „A komló szépen benőtte a repülőt hasonlított egy / sárkányra vagy egy lugasra. Nevettem magamban: no / ha mégis fölrepülne egyszer a gép, / repülő komlólugas válnék belőle! / De nem repült fel mégsem. Hanem jó repülő-ízű lett a komló.”

A gépekhez a steampunkban (és Szőcs Gézánál) valamiféle személyes, auratikus viszony fűz bennünket. Ezt a Repülőgép a Csillagvizsgáló kertjében szépen megmutatja: az, aki beindíthatja a repülőgéproncsot (noha valószínűleg sosem fog felrepülni), gyémántkurblit hoz magával, és két veder görög konyakot alkalmaz üzemanyagként. Ennek eredményeként a kertben „rekedtes vasköhécselés” hangzik fel, az asztronómusok ijedten figyelik a fejleményeket, az egész akció célja viszont ennél egyszerűbb és köznapibb: „– Ó, te! Minek indítottad el, miért, minek? / Ha tudod, hogy úgysem repül! / – Csak úgy – felelem majd –, / csak úgy. Születésnapodra.”

Szőcs Géza jó volt születésnapi ajándékokban, igaziakban és képzeletbeliekben. Verseiben, cikkeiben pedig egyszerre valós és képzeletbeli városról olvashatunk, amelynek kétségkívül aurája van.

Borítókép: Repülőgép a Csillagvizsgáló kertjében – képvers