„Kitakarítják” a Tordai hasadékot

„Kitakarítják” a Tordai hasadékot
A Kolozs Megyei Tanács és a Salvamont-Salvaspeo Közszolgálati Hegyimentő Szolgálat április 22-én takarítást szervez a Tordai hasadék turisták számára is látogatható részénél, az országos jelentőségű természeti rezervátumban és a Natura 2000 helyszínén.

„A Tordai-hasadék Erdély egyik legjelentősebb természeti értéke és közkedvelt kirándulóhely, amely sajnálatos módon együtt jár a hulladékképződéssel, szemeteléssel. A felgyűlt hulladéktól szeretnénk a helyi önkormányzatok és környezetvédelmi szervezetek képviselőivel és a környezettudatos lakosokkal együtt megtisztítani” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Elsősorban a Hăsdate patak medrét tisztíják ki, amely átszeli a teljes természeti rezervátumot. Tavasszal, hóolvadás után a folyó vízszintje megnő, és számtalan műanyaghulladék „vándorol” az egyik helyszínről a másikig.

A Salvamont Kolozs megyei egysége nemrég létrehozta a Természetvédelmi Részlegek Irodáját, amely a tordai hasadék és környéke karbantartásááért és megőrzéséért felel. Az április 22-i takarításra már bejelentették részvételüket a környező helységek, azaz Magyarpeterd, Szind, Alsó- és Felsőszentmihály önkormányzati vezetői és több civil szervezet (mint például az Ecouri Verzi Egyesület, a pillangókat tanulmányozó Román Lepidopterológiai Társaság, a Napoca Bicikliklub, a Román Hegymászó Klub, a Natura Transilvaniei Egyesület, a Potaissa Ökológiai és Turisztikai Alapítvány) képviselői, a magyarpeterdi, Ioan Bujor Általános Iskola, a koppándi Simion Balint Általános Iskola és a szentmihályi Mihai Vodă Általános Iskola pedagógusai és diákjai.

A szemétgyűjtési akcióhoz bárki csatlakozhat, aki tenni akar a tisztább, egészségesebb természeti rezervátumért