Vissza a régi kerékvágásba: ismét felszálló ágon a bűnözés
Nőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma
Nőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma
Vissza

Vissza a régi kerékvágásba: ismét felszálló ágon a bűnözés

A világjárvány első éve Romániában azzal a pozitívummal járt, hogy érezhetően kevesebb bűncselekmény történt, mint egy évvel korábban, 2019-ben. Ennek a magyarázata a több hónapos kijárási tilalom, majd a szigorító intézkedések, korlátozások betartását figyelő karhatalmi szervek utcákon való fokozott jelenléte volt, ami elvette a kedvét, de legalábbis megnehezítette a dolgát a potenciális bűnözőknek. Országos szinten több mint 10%-kal esett vissza 2020-ban a bűnözés, Kolozs megyében pedig még ennél is többel, 16%-kal. Tavaly viszont már nem folytatódott ez a tendencia – derül ki a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség napokban nyilvánosságra hozott, 2021-re vonatkozó tevékenységi mérlegéből. Bár a legtöbben nem pont így gondoltuk a „régi életünkhöz” való visszatérést, lassan ismét ugyanott tartunk, mint a járvány előtt, legalábbis a bűncselekmények, de a balesetekben elhunyt személyek számának tekintetében.

Nem volt könnyű év a tavalyi a Kolozs megyei rendőröknek, hiszen idejük egy részét lekötötték azok a tevékenységek, amelyek a járványhelyzet miatt kerültek „munkaköri leírásukba” – járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése, más intézmények támogatása ezek érvényre juttatásában stb. –, ráadásul továbbra is négy rendőr végzi ötnek a munkáját: a felügyelőség személyzeti ábrájában szereplő állások csak mintegy 81%-a van betöltve. Mindez azonban nem eredményezte a közösség és vagyonának védelmére fordított figyelem csökkenését – jegyzi meg az intézmény közleménye, amely szerint „járványügyi vonalon” több mint 300 ezer személyt igazoltattak, közülük 7351-en nem tartották be az előírt óvintézkedéseket (például maszkviselés), 102 személy pedig megszegte a karantén/otthoni elkülönítés szabályait. Ugyancsak a járvány terjedésének megakadályozása kapcsán a megyében közel 35 ezer ellenőrzést végeztek kereskedelmi társaságoknál, az észlelt szabálytalanságokért több mint 9 ezer kihágási jegyzőkönyvet írtak meg, 23 esetben pedig a járvány megfékezésére hozott intézkedések meghiúsítása miatt indítottak bűnvádi nyomozást.

Bevetések futószalagon

A bűnözés megelőzése és leküzdése, a közrend fenntartása érdekében a rendőrség mintegy 36 ezer esetben szállt ki, további több mint 22 ezer pontszerű, 2500 nagyszabású ellenőrzést és 17 razziát tartott. Ezek során 1374 bűncselekményre derült fény, 766 esetben tettenéréssel.

Az 112-es segélyhívó számon tavaly 30 ezer alkalommal kérték a rendőrök közbelépését, mintegy 3000-rel többször, mint 2020-ban.

Ami a megyében történt bűncselekményeket illeti, ezek több mint 64%-a köztörvényi jellegű (rablás, lopás, csalás, erőszakos bűncselekmények stb.), számuk 14%-kal nőtt egy év alatt. A bűncselekmények több mint 9 százaléka gazdasági-pénzügyi jellegű volt – ebben a kategóriában szinte 19%-os a növekedés –, míg némi csökkenést (–0,4%) csupán a más jellegű bűncselekmények kategóriájába soroltaknál (például közlekedésrendészeti, erdészeti bűncselekmények, hamis nyilatkozattétel stb.) jegyeztek a megyében.

Az első kategóriába tartoznak a vagyon elleni bűncselekmények, ezek száma 11,6%-kal nőtt az előző évihez képest; ezen kategórián belül a bűncselekmények zöme lopás. A rablások száma 2%-kal csökkent 2020-hoz képest – a rendőrség ezúttal sem hozott nyilvánosságra konkrét számadatokat, mint ahogyan a személy elleni bűncselekményekről (gyilkosság, gyilkossági kísérlet, nemi erőszak stb.) sem közölt adatokat. Az viszont kiderül a mérlegből, hogy családon belüli erőszak (ütések és egyéb bántalmazás, családelhagyás stb.) miatt 1050 esetben fordultak tavaly a Kolozs megyei rendőrséghez, amely közel 800 esetben adott ki távoltartási végzést. A jelentés első alkalommal számol be az állatvédelmi iroda tevékenységéről, amely 2021 folyamán 758 – nem büntetőjogi jellegű – beadványt, panaszt, bejelentést oldott meg, és 143 alkalommal bírságolt, 29 ezer lej értékben. Ezzel egy időben 24 büntetőeljárást indított – 16 esetben ismeretlen tettes(ek) ellen –, és 15 esetben rendelte el az állatok menhelyre szállítását.

Fegyverkezik a lakosság?

Fakitermelés és -értékesítés terén a megyében több mint félezer esetben ellenőriztek tavaly a rendőrök, ezek alkalmával 474 bűncselekményt lepleztek le, valamint 283 pénzbírságot róttak ki közel félmillió lej összértékben, ugyanakkor több mint ezer köbméter faanyagot koboztak el és öt olyan járművet foglaltak le, amelyeket a bűncselekmények elkövetéséhez használtak a tettesek.

Érdekes adatok derülnek ki a mérlegből a fegyvertartás kapcsán: miközben 201 esetben hosszabbították meg magánszemélyek fegyverviselési engedélyét, további 208 új fegyverviselési engedélyt bocsátottak ki, összességében pedig 621 engedélyt adtak ki halálos és nem halálos fegyverek vásárlására. A fegyverek, robbanószerek és veszélyes anyagok birtoklása kapcsán egyébként 489 ellenőrzést végeztek, és 62 bűncselekményt tártak fel, de 57 kihágást is jegyzőkönyveztek – ezek miatt mintegy 100 ezer lej értékű bírságot róttak ki, elkoboztak 39 fegyvert és 12 ezer töltényt, valamint felfüggesztették 21 személy, illetve érvénytelenítették 44 személy fegyverviselési jogát.

A kriminológiai osztály szakemberei az év során 5251 alkalommal helyszíneltek, ebből több mint 3000 alkalommal történt mintavétel: összesen mintegy 60 ezer nyomot gyűjtöttek be – ezek alapján 149 gyanúsítottat sikerült azonosítani.

Végül, ami a közleke­désrendészetet illeti, e téren 1277 bűncselekményt lepleztek le tavaly, és mintegy 40 ezer pénzbírságot róttak ki a közúti szabályok megsértése miatt, továbbá 6416 hajtási jogosítványt függesztettek fel vagy érvénytelenítettek. A megyében az előző évhez képest 234-gyel több közúti baleset történt, szám szerint 1060. Ebből 200 volt súlyos baleset, ami jelentős csökkenés (–61) az előző évhez képest, az elhunytak száma mégis nőtt, 48-ról 58-ra. A súlyos balesetek fő kiváltó oka a gyorshajtás, illetve az útviszonyokhoz képest túlzott sebesség, ezt követi a gyalogosok fegyelmezetlensége, majd a gyalogosoknak járó elsőbbségadás elmulasztása.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ