VIDEÓ - Gondolkodj globálisan, építs szociálisan
Angol nyelvű képsorok
Angol nyelvű képsorok
Vissza

VIDEÓ - Gondolkodj globálisan, építs szociálisan

Ingo Tegge, a kolozsvári Német Kulturális Központ igazgatója néhány szempontot sorol fel az alacsony költségvetésű, olcsó építőanyagokból megvalósított, szociális célt szolgáló építészeti megoldásokra és elképzelésekre összpontosító, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban megnyílt Gondolkodj globálisan, építs szociálisan című szakkiállítás szerdai sajtóbemutatóján.

Az április 25-ig megtekinthető tárlat ugyanakkor a masszív infrastrukturális és ingatlanbefektetésekkel azonosított építészek társadalmi felelősségvállalásának egyik fokmérője is, a világhírű szakemberek ugyanis egyre több esetben ilyen jellegű projekteknek köszönhetően részesülnek egyre magasabb szakmai kitüntetésekben. A kiállítás a világ különböző pontjain megvalósított vagy eltervezett, hangsúlyosan szociális típusú lakóhelyeknek alternatív alapanyagokból és eszközökkel történő felépítésére helyezi a hangsúlyt.

Ingo Tegge, a Német Kulturális Intézet igazgatója az Erdélyi Néprajzi Múzeumban szervezett építészeti tárlat szerdai sajtóbemutatón elmondta: a világnak egyre inkább szüksége van az építészeti gondolkodás modernizálására és társadalmi szerepvállalásra. Kiemelte: a német és osztrák szakemberek által összeállított példák közül néhány Romániában is könnyen megvalósítható lenne.

Şerban Ţigănaş építész kijelentette: a szakembereknek egyre inkább és egyre pregnánsabban megoldást kell találnia a szociális lakhatás égető problémájára, ezért az utóbbi években a nemzetközi fórumokon ez a téma került előtérbe.

Felvetettünk: amennyiben a kolozsvári önkormányzat hajlandó lenne meghallgatni a lakosság és a szakemberek ötleteit, a Kolozsvár szégyenét immár öt évtizede képező Pataréten is megvalósíthatók lennének a kiállításon látható ötletek. Ţigănaş úgy vélte, a világ több pontján szinte ugyanilyen vagy ennél súlyosabb szociális helyzetben lévő társadalmi rétegeken sikerült segíteni az alternatív építkezési anyagokból megvalósított lakhatási megoldásokkal.

– Sok helyen az önkormányzat csupán korlátozott anyagi forrásokat tudott kiutalni egyes nyomornegyedek átépítésére, ezért az építészeknek megoldást kellett találniuk a minimális lakhatási feltételek biztosítására. A zsúfolt nyomornegyedekben például alig van hely az utcán, így az átalakított kisközösségek számára nem a földön, hanem a levegőben biztosítottak kapcsolódást a település többi részéhez: libegőket építettek számukra – magyarázta az építész.

A kiállítás több tematikus fejezetből – építőanyag, részvétel, lakhatás, formatervezés, kulturális vonatkozások – épül fel, amelyek az általános téma alapján szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A bemutatott projektek olyan épületekre helyezik a hangsúlyt, amelyek globális kihívásra találtak helyi megoldást. Több ötletet tekintélyes nemzetközi szakmai fórumokon díjaztak.

Elhangzott: a világ nagy részén jelenleg elérhető, iparilag gyártott építőanyagok (például acél, üveg, beton) használata helyett a fejlődő országokban a helyileg rendelkezésre álló anyagok (vegyük, mondjuk az agyag és a bambusz példáját) és hagyományos építési technikák alkalmazása sokszor sokkal kézenfekvőbb és célszerűbb lenne.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ