Vb-2022: Ecuador 2–0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot
Vissza

Vb-2022: Ecuador 2–0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot

Az ecuadori válogatott 2–0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot a XXII. labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén.

A vb-k történetében ez volt az első eset, hogy a házigazda elvesztette a nyitómérkőzést: korábban háromszor a rendező ország nemzeti csapata nyert három döntetlen mellett.

A csoport másik találkozóján hétfő délután a szenegáli és a holland együttes játszik.

A labdarúgás történetének első téli vb-mérkőzése a dél-amerikai együttes fölényével kezdődött, az Ázsia-bajnok kapusának korai bizonytalankodása után azonban les miatt érvénytelenítették Ecuador első találatát a harmadik percben. Látványos ollózásos passz előzte meg Enner Valencia fejesgólját, a videóbíró azonban a még korábbi beívelésnél észlelte a szemmel alig észrevehető szabálytalanságot.

A másodikat viszont már szabályos körülmények között, büntetőből lőtte Valencia, aki a 2014-es vb-n együttese mindhárom találatát szerezte, és lesgólja mellett pedig még az első félidőben duplázott – megérdemelten választották a találkozó legjobbjának. A 16. percben jutott büntetőhöz a dél-amerikai csapat, a kapus jobbra vetődött, Valencia pedig higgadtan helyezett a kapu bal oldalába (0–1). Negyedóra múlva a török Fenerbahce Isztambul játékosa a második gólját is megszerezte: gyönyörűen fejelt a kapu jobb oldalába Ángelo Preciado beadásából (0–2).

A játékrészt ecuadori fölény jellemezte, a történetük első vb-találkozóját játszó katariak csak rövid időszakokra jutottak át az ellenfél térfelére, veszélyt pedig nem igazán tudtak teremteni.

A fordulást követően alacsonyabb ritmusban zajlott a játék, ekkor is inkább az ecuadoriak akarata érvényesült, nagyobb helyzetek viszont egyik kapu előtt sem alakultak ki, így első félidei magabiztos teljesítményének köszönhetően Ecuador gazdagodott három ponttal.

Ecuador legutóbbi öt vb-gólját Enner Valencia szerezte.A találkozó tartalék játékvezetője a nagykárolyi Kovács István volt.

A-csoport, 1. fordulóKATAR–ECUADOR 0–2 (0–2)al-Hor, al-Bajt Stadion, 67 372 néző. Vezette: Daniele Orsato (Olaszország).Katar: Szaad Al-Seeb – Pedro Miguel, Basszam Al-Ravi, Bualem Huhi, Abdelkarim Hasszan, Homam Ahmed – Hasszan Al-Hajdosz (71. perc Mohammed Vaad), Karim Budiaf, Abdulaziz Hatem – Almoez Ali (71. perc Mohamed Muntari), Akram Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez (Spanyolország).Ecuador: Hernán Galíndez – Ángelo Preciado, Félix Torres, Piero Hincapié, Pervis Estupinán – Gonzalo Plata, Jhegson Méndez, Moises Caicedo (90. perc Alan Franco), Romario Ibarra (68. perc Jeremy Sarmiento) – Enner Valencia (77. perc José Cifuentes), Michael Estrada (90. perc Kevin Rodríguez). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.Gól: Valencia 2 – 16. és 31. perc, az első 11 m.
Borítókép: Büntetőből született a vb első gólja

SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ